Maailman sydänfederaatio kehottaa tupakka- ja nikotiinituotteiden tiukkaan sääntelyyn

Maailman sydänfederaatio (World Heart Federation) on julkaissut raportin nikotiinista ja sen vaikutuksesta sydämen ja verisuonten terveyteen. Järjestö korostaa, että vaikka tupakan terveyshaitat ovat tiedossa, nikotiinin haittavaikutukset terveyteen tunnetaan heikosti.

Tupakkayhtiöt ovat vuosikymmeniä jakaneet vääriä tietoja nikotiinin terveyshaitoista. Maailman sydänfederaatio haluaa uudella nikotiinia koskevalla julkaisullaan (Nicotine and Cardiovascular Health: When Poison is Addictive) oikoa teollisuuden esittämiä yleisiä väitteitä nikotiinista.  

Tupakka- ja nikotiiniteollisuus sekä useat nikotiinituotteiden käyttäjät väittävät nikotiinin olevan yhtä vaaratonta kuin kofeiini ja vähättelevät sen aiheuttamia terveysriskejä. Monet valmistajat myös markkinoivat sähköisiä nikotiinituotteita ja kuumennettavia tupakkatuotteita huomattavasti perinteisiä savukkeita haitattomampana, koska niissä ei polteta tupakkaa. Väitetään, että tupakoinnin terveyshaitat johtuvat pikemminkin tupakan palamisesta syntyvästä savusta ja tervasta kuin nikotiinista.

Lukuisat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että myös nikotiini on terveydelle vahingollista. Uusimmat tieteelliset tutkimustulokset osoittavat, että nikotiinilla on haittavaikutuksia muun muassa hengityselimiin, sydän- ja verisuoniterveyteen, aivojen kehittymiseen ja syöpiin.

Nikotiini epidemian juurisyynä

Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta ja on tupakkapandemian juurisyy. Uusien nikotiinituotteiden markkinointi ”vähemmän haitallisina” on lisännyt nikotiinin käyttöä ja riippuvuutta maailmanlaajuisesti myös nuorten keskuudessa.  

Uudet nikotiinituotteet eivät sovellu tupakoinnin lopettamiseen. Tutkimusnäyttö viittaa siihen, että sähköisten nikotiinin annostelulaitteiden teho tupakoinnin lopettamisessa on vähäinen.

Vastaavasti nikotiinikorvaushoitovalmisteet ovat ensisijainen farmakologinen keino tupakoinnin lopettamiseksi. Ne on suunniteltu antamaan nikotiinia turvallisesti ja minimaalisilla sivuvaikutuksilla. Ne sopivat jopa sydän- ja verisuonipotilaille.

WHF suosittelee kansanterveyden suojelemiseksi muun muassa tupakka- ja nikotiinituotteiden makuainekieltoa, uusien nikotiinituotteiden sydän- ja verisuonielimistön pitkäaikaisvaikutusten tutkimista ja tupakka- ja ei-lääkkeellisten nikotiinituotteiden verotuksen kiristämistä.

Lähteet
World Heart Federation (15.11.2023): World Heart Federation Calls for Strict Regulation of Tobacco and Nicotine Products to Combat he Global Tobacco Epidemic and Protect Future Generations
World Heart Federation: Nicotine and Cardiovascular Health: When Poison is Addictive (pdf)