fbpx

Pekka Puska: Tupakkalakiin monia tärkeitä muutosehdotuksia

Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä esittää tupakkalakiin useita hyvin perusteltuja ja konkreettisia muutoksia, toteaa professori Pekka Puska.

”Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän tehtävänä on esittää konkreettisia lakimuutoksia sen sijaan, että hymisteltäisiin ja sanottaisiin, mitä Suomen tupakkapolitiikassa yleisellä tasolla tulee tehdä. Teimme monta hyvin olennaista ehdotusta”, työryhmän jäsenenä toiminut Pekka Puska summaa.

Kodit ja ravintoloiden terassit savuttomiksi

Puskan mukaan ensimmäinen tärkeä muutosehdotus koskee savuttomia tiloja. Työryhmä esittää, että asuntoyhteisöt voisivat enemmistöpäätöksellä päättää tupakoinnin kieltämisestä asunnoissa ja parvekkeilla.

”Toivon, että esitys menee läpi. Asunto on tällä hetkellä ainoa sisätila, jossa voi lain mukaan tahtomattaan altistua tupakansavulle.”

Myös ravintoloiden terasseille esitetään tupakointikieltoa.

”Suurin osa terasseilla olevista ei tupakoi. Terassit ovat lisäksi usein asuintalojen edustoilla, jolloin savu leviää asuntoihin. Esitämme myös, että ravintoloiden tupakointikopeista luovutaan, jolloin ravintolat ovat täysin savuttomia.”

Lainsäädäntöä on päivitettävä

Puskan mukaan muita erityisen tärkeitä esityksiä ovat uusia nikotiinituotteita koskevan lainsäädännön päivittäminen, tupakka- ja nikotiinituotteiden ostoikärajan nostaminen kahteenkymmeneen vuoteen ja nuuskan maahantuontikielto.

”Tupakkateollisuus lanseeraa markkinoille uusia nikotiinituotteita, joiden säätely on tällä hetkellä erittäin monimutkaista. Nyt haluamme, että villi länsi saadaan kuriin ja uusia nikotiinituotteita säädellään samalla tavalla kuin tupakkatuotteita.”

Tupakointi aloitetaan pääsääntöisesti nuorena, joten tupakan ostoikärajan nosto kahteenkymmeneen ikävuoteen ehkäisisi tehokkaasti tupakoinnin aloittamista.

”Uskon, että ostoikärajan nosto menee läpi.”

Työryhmän esittämä nuuskan maahantuontikielto on Puskan mukaan hyvin perusteltavissa.

”Suomessa ei saa myydä nuuskaa, joten miksi sitä saisi tuoda maahan? Jos maahantuonti olisi kiellettyä, sen valvominenkin olisi nykyistä helpompaa, kun ei enää tarvitsisi valvoa tuontimääriä.”

Tupakkaveroa kiristettävä edelleen

Puska toteaa, että Suomen tupakkapolitiikka on kansainvälisesti vertailtuna hyvällä tasolla, mutta joissain yksittäisissä asioissa muualla ollaan pidemmällä.

”Esimerkiksi tupakan hinta on verotuksen ansiosta useissa maissa paljon korkeampi kuin Suomessa. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Englanti, Irlanti, Uusi-Seelanti ja Australia. Työryhmä esittikin, että tupakkaverotuksen kiristämistä jatketaan edelleen. Tämä on tärkeää.”

Puskan mukaan sähkösavuke on monissa maissa jo kokonaan kielletty tuote.

”Ainakin 37 maata on kieltänyt sähkösavukkeen kokonaan. Maat ovat pääosin kehitysmaita, joissa sähkösavuke on uusi ilmiö. Mahdollisesti sen vuoksi mailla on ollut kanttia tehdä tällainen päätös. Länsimaissa on kaupallisen paineen vuoksi jouduttu menemään hankalamman säätelyn kautta.”