Yhdenmukaiset tupakkapakkaukset vähensivät tupakointia Britanniassa

Yhdenmukaiset tupakkapakkaukset vähensivät tupakointia Isossa-Britanniassa – tupakkateollisuuden ponnisteluista huolimatta.

Bathin yliopiston Tobacco Control Research Group -tutkimusryhmä on kartoittanut yhdenmukaisten pakkausten vaikutuksia sekä seurannut tupakkateollisuuden toimia niiden estämiseksi.

Yhdenmukaiset tupakkapakkaukset savukkeille ja kääretupakalle otettiin käyttöön Isossa-Britanniassa toukokuussa 2017.  Yhdenmukaisissa pakkauksissa ei ole logoja ja pakkausten väri, muoto, tekstisuunnittelu ja sisällön vähimmäismäärä on standardisoitu. Pakkauksissa on varoituskuvat ja -tekstit.

Yhdenmukaisten pakkausten lisäksi Britanniassa otettiin käyttöön valmisteveron vähimmäismäärä tehdasvalmisteisille savukkeille. Tämä merkitsi sitä, että jokaisessa savukepakkauksessa oli aikaisempaa enemmän veroa, jonka vuoksi valmistajien oli vaikeampaa myydä savukkeita halvalla. Yhdenmukaisten pakkausten ja vähimmäisveron käyttöönotto laski tupakan myyntiä ja tupakkayhtiöiden voittoja merkittävästi.

Uhkakuvia ja oikeusjuttuja

Isossa-Britanniassa ajatus yhdenmukaisista tupakkapakkauksista otettiin esille ensimmäistä kertaa jo 2008, mutta kului yhdeksän vuotta ennen kuin ne lopulta ilmestyivät hyllyihin. Tupakkateollisuus yritti kiivaasti estää yhdenmukaisten pakkausten käyttöönottoa ja levitti väärää tietoa niiden potentiaalisista vaikutuksista. Teollisuus lietsoi uhkakuvia tupakan salakuljetuksen ja järjestäytyneen rikollisuuden lisääntymisestä ja väitti, että yhdenmukaiset pakkaukset olisivat kuolinisku pienille jälleenmyyjille, eivätkä tupakointiluvut edes laskisi.

Vuonna 2015 Philip Morris International ja British American Tobacco vetosivat oikeudessa tulojen menetykseen, tekijänoikeuksien loukkaamiseen ja Ison-Britannian sekä Euroopan lakien rikkomiseen. Japan Tobacco nosti korkeimmassa oikeudessa kanteen väittäen, että yhdenmukaiset tupakkapakkaukset rikkovat Maailman kauppajärjestön sääntöjen mukaisia velvoitteita. Kanteet kuitenkin hylättiin.

Tupakkayhtiöt hyödynsivät pitkää siirtymäaikaa

Laki yhdenmukaisista tupakkapakkauksista tuli voimaan toukokuussa 2016, mutta tupakkayhtiöille annettiin siirtymäaikaa toukokuuhun 2017. Siirtymäaikana tupakkateollisuus oli hyvin aktiivinen. Se yritti suojella myyntiään ja jatkoi tuotteidensa markkinointia jälleenmyyjien lehdissä, mutta alkoi myös aiempaa vahvemmin keskittyä pikkusikareihin ja itsekäärittävien savukkeiden savukepaperiin, joita uusi laki ei koskenut.

Perinteiset tupakkapakkaukset pysyivät esillä niin kauan kuin oli mahdollista, ja jälleenmyyjät saivat taloudellisia kannustimia ”vanhan varaston”  hankkimiseen.

Tupakan valmistajat alkoivat muuttaa tuotteidensa nimiä uuden lainsäädännön mukaisiksi ja yrittivät ylläpitää kuluttajien uskoa siihen, että jotkin tuotteet ovat muita tuotteita vähemmän haitallisia. Philip Morris myös kehitti Marlboro-tuotemerkilleen uudelleen suljettavan pakkauksen ja markkinoi sitä keinona pitää jokainen savuke yhtä tuoreena kuin ensimmäinen.

Suositukset yhdenmukaisten pakkausten käyttöönottoon

Tobacco Research Group antaa suosituksia yhdenmukaisten tupakkapakkausten käyttöönottoa harkitseville maille:

  • Yhdenmukaiset pakkaukset on yhdistettävä vankasti tupakkaveroon.
  • Kaikki lainsäädännön porsaanreiät on tukittava. Yhdenmukaisia pakkauksia on sovellettava kaikissa tupakkatuotteissa, myös pikkusikareissa ja sikareissa, piipputupakassa ja filtteripaperissa.
  • Tuotemerkit on rajoitettava yhteen vaihtoehtoon ja uudet tuotemerkit kiellettävä.
  • Yhdenmukaiset pakkaukset on otettava käyttöön hyvin nopeasti ilman siirtymäaikaa tai hyvin lyhyellä siirtymäajalla. Tämä on tärkeää, jotta
    a) tuotemerkit poistettaisiin pian ja tupakan myynti vähenisi nopeasti
    b) tupakkayrityksiä estettäisiin luomasta uusia tuotteita ja kertomasta kuluttajille tuotteiden nimien muutoksista.
  • Tupakkateollisuuden harhaanjohtavat väitteet on torjuttava.
  • Savukkeiden filttereiden kieltämistä kannattaa harkita. Ne eivät vähennä tupakansavun haittoja, vaikka tupakkayhtiöt kehittävät ja markkinoivat niitä tähän vedoten. Filtterit aiheuttavat myös merkittävää haittaa ympäristölle, sillä ne ovat muovia ja levittävät ympäristöön myrkyllisiä kemikaaleja.

Lähde
University of Bath: How plain packaging has changed the UK tobacco industry