Savukkeiden ja nuuskan matkustajatuonti väheni koronan myötä

Koronapandemia vaikutti savukkeiden ja nuuskan matkustajatuontiin vuonna 2020. Savukkeiden matkustajatuonti väheni 58 prosenttia ja nuuskan 38 prosenttia.

Valtiovarainministeriön mukaan suomalaiset matkustajat toivat Suomeen noin 167 miljoonaa savuketta ja noin 9,3 miljoonaa rasiaa nuuskaa.

Viranomaisten teettämän haastattelututkimuksen mukaan matkalta palanneiden määrä oli 31 prosenttia vuoden 2019 määrästä. Suomeen palanneista matkustajista 14 prosenttia toi savukkeita ja kuusi prosenttia nuuskaa.

Matkustajatuontia myös toisen käyttöön

Savukkeita tuoneista matkustajista 62 prosenttia toi savukkeet omaan käyttöön, 28 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 10 prosenttia sekä omaan että toisen käyttöön. Savukkeita tuoneista 23 prosenttia kertoi tuoneensa kerralla enemmän kuin yhden kartongin savukkeita.

Lain mukaan nuuskaa saa tuoda maahan vain omaan käyttöön, enintään 1000 grammaa. Nuuskaa tuoneista 80 prosenttia kertoi tuoneensa nuuskaa omaan käyttöön, 8 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 12 prosenttia sekä omaan että toisen henkilön käyttöön.
Nuuskaa tuotiin laskennallisesti keskimäärin 925 grammaa (noin 40 rasiaa) kerralla paluuta kohden. Tuodut nuuskamäärät vaihtelivat suuresti muutamasta kymmenestä grammasta useisiin kiloihin.

Matkustajat ostivat savukkeet yleisimmin laivan myymälästä (53 %), Virosta (10 %) ja Venäjältä (4 %). Nuuska ostettiin yleisimmin Ruotsista (82 %) ja laivan myymälästä (17 %).

Nuuskan tuonti kasvanut seurannan aikana

Savukkeiden tuontia on seurattu kyselyssä vuodesta 2006 lähtien. Seurantajakson aikana matkustajatuonti on vähentynyt. Korkeimmillaan se oli runsaat 800 miljoonaa savuketta vuonna 2008.

Nuuskan matkustajatuontia selvitettiin kyselyssä ensimmäisen kerran vuonna 2009. Seurantajakson aikana nuuskan matkustajatuonti on ollut kasvussa, ja tuontimäärä oli korkeimmillaan vuonna 2018, noin 17,5 miljoonaa rasiaa.
Matkustajatuontitutkimuksen tulokset eivät mittaa ammattimaista laitonta maahantuontia. Tutkimuksen teettivät sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö.

Lähde
Valtiovarainministeriö (17.2.2021): Savukkeiden ja nuuskan matkustajatuonti vähentyi