Nuuskan kaltaiset nikotiinivalmisteet vaarallisen voimakkaita

Tulli on varoittanut maahan tuotavien nikotiinivalmisteiden korkeista pitoisuuksista. Matkustaja tai verkkokaupasta tilaava ei voi tietää valmisteen todellista nikotiinipitoisuutta.

Tullilaboratoriossa tutkittiin viime kevään aikana posti- ja rahtilähetyksistä takavarikoituja nikotiinivalmisteita, kertoi Tulli tiedotteessaan heinäkuussa. Nikotiinivalmisteissa havaittiin epätasalaatuisuutta ja niiden pitoisuudet ovat vaihdelleet paljon.

Tullin mukaan pitoisuudet ovat olleet terveyden kannalta haitallisen korkeita, eivätkä ne ole vastanneet pakkausselosteessa ilmoitettuja pitoisuuksia. Kaikki Tullilaboratoriossa tutkitut nikotiinivalmisteet ylittävät Fimean asettaman reseptivapaan nikotiinivalmisteen rajan, joka on neljä milligrammaa annosta kohden.

”Sellaiset valmisteet, jotka sisältävät yli neljä milligrammaa nikotiinia annosta kohden, edellyttävät maahantuontilupaa. Tällä hetkellä ilman reseptiä myydään valmisteita, jotka sisältävät jopa 50 milligrammaa nikotiinia annosta kohden ja joiden nikotiinipitoisuus voi todellisuudessa olla jopa sitäkin suurempi. Tällöin voidaan jo puhua terveysriskistä”, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen summaa.

Riski verrattavissa lääkeväärennöksiin

Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi Sinkkosen mukaan verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin. Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta.

Nikotiinivalmisteiden maahantuontia ja myyntiä säännellään lääkelaissa. Sellaisia valmisteita, jotka sisältävät nikotiinia annosta kohden neljä milligrammaa tai yli, ei saa tuoda maahan matkustajatuontina eikä tilata rahti- tai postilähetyksinä, ellei maahantuojalla ole esittää voimassa olevaa tuontilupaa, kuten esimerkiksi reseptiä. Ilman asianmukaista tuontilupaa tällaisten nikotiinivalmisteiden maahantuonti on kiellettyä.

Sinkkonen kertoo, että lähes poikkeuksetta vahvempia nikotiinivalmisteita maahan tuovalla henkilöllä ei ole esittää reseptiä.

Tulli takavarikoi viime keväänä ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista. Määrän kasvua selittävät koronapandemia ja nikotiinivalmisteiden helppo saatavuus Virosta, Ruotsista ja verkkokaupoista.

Vahvimmat nikotiinivalmisteet voivat aiheuttaa myrkytyksen

Yle on uutisoinut Virossa myytävästä ”nikotiininuuskasta”. Vahvimmissa nikotiininuuskissa on nikotiinia yli 200 mg/g.

Suomen ASH haastatteli aiheesta farmasian tohtoria, dosentti Outi Salmista. Salmisen mukaan vahva nuuska voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen, joka pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Lähteet
Tulli ( 9.7.2020): Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa nikotiinivalmisteissa terveydelle haitallisia pitoisuuksia
Suomen ASH ry (5.8.2020): Nikotiini – ei vain koukuttaja