fbpx

Nikotiinikorvaushoito

Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka toteutetaan nikotiinia sisältävillä myyntiluvallisilla lääkevalmisteilla, joiden käyttöaihe on tupakasta vieroituksen tukeminen.

Nikotiinikorvaushoitotuotteet lievittävät tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia fyysisiä vieroitusoireita. Yleisimpiä tuotteita ovat purukumit, laastarit, inhalaattorit sekä kielenalus- tai imeskelytabletit.

Ne on tarkoitettu lyhytaikaiseen, muutaman kuukauden kestävään käyttöön, nikotiiniannosta vähitellen pienentäen. Parhaan tuloksen saamiseksi niitä suositellaan käytettäväksi esimerkiksi osana terveydenhuollon tarjoamaa lopettamisen tukea.

Nikotiinikorvaushoitoa tai lääkärin määräämiä vieroituslääkkeitä suositellaan sellaisille tupakoinnin lopettajille, jotka polttavat yli kymmenen savuketta päivässä ja ovat nikotiinista vahvasti riippuvaisia. Korvaus- ja lääkehoito on hyvä suunnitella yhdessä lääkärin kanssa. Alaikäiset tarvitsevat reseptin lääkehoitojen lisäksi myös korvaushoitovalmisteiden käyttöön.

Nikotiinikorvaushoito ja raskaus

Käypä hoito -suosituksessa korostetaan, että raskauden aikana tulee suosia erityisesti käyttäytymisen muutokseen tähtääviä interventioita. Lyhytvaikutteisia nikotiinivalmisteita (esim. purukumia tai suihkeita) suositellaan lopettamisen tueksi sellaisille raskaana oleville tai imettäville tupakoijille, jotka eivät muilla keinoin pysty lopettamaan tupakointia.

Nikotiinikorvaushoito imetyksen aikana on turvallisempaa vauvalle kuin äidin tupakointi. Nikotiinikorvaushoidon aikana tupakointia tulee ehdottomasti välttää, koska yhteiskäytön seurauksena nikotiinipitoisuudet voivat nousta huomattavan korkeiksi.

Raskaudenaikaisen nikotiinikorvaushoidon käyttö tulisi aina tapahtua lääkärin tai terveydenhoitajan seurannassa.

Lähde
Duodecim, Käypä hoito (19.6.2018): Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito

Lue myös

Tietoa nikotiinista

Nikotiiniton aika

Stumppaa tähän – tietoa vieroituspalveluista

Tiesitkö että,

Nikotiinipurukumi ei aiheuta samankaltaista riippuvuutta kuin tupakointi, sillä purukumin sisältämä nikotiini vapautuu elimistöön hitaammin.

Nikotiinikorvaustuotteidenkin nikotiiniin voi silti jäädä koukkuun, eikä niitä ole syytä käyttää kovin pitkään.