fbpx

Nuuskaa kotiovelle kolmessa minuutissa?

Säkitön syyskuu -kampanja muistuttaa, että nuuskan välittäminen ja edelleen myyminen on rikos. Kuitenkin nuuskaa markkinoidaan nuorille, ja sitä on helppo tilata kotiin jopa vain muutaman minuutin toimitusajalla.

Säkitön syyskuu käynnistyi viime vuonna kahden turkulaisen tukioppilaan ideasta. He ehdottivat Lounais-Suomen Syöpäyhdistykselle Roosa nauha -tyyppistä tempausta nuorten nuuskaamisen vähentämiseksi. Kampanjakokonaisuus luotiin Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä. Kampanja sai hyvän vastaanoton jo viime vuonna, ja nyt yhteydenottoja ja materiaalitilauksia on tullut jo kautta maan.

Käytännössä Säkitön syyskuu tarkoittaa jalkautumisia kouluihin, urheiluseuroihin ja nuorisotaloille. Nuorille järjestetään suunnistusta, kisoja ja muuta osallistavaa toimintaa. Vanhemmille tarjotaan tietoa, kouluille painettuja aineistoja, kuten tarroja ja julisteita.

”Saimme mukaan innostuneita yhteistyökumppaneita, ja innostus heijastuu vastaanottajiin. Turun ammattikorkeakoulu on kampanjan yhteistyökumppani, ja opiskelijoiden apu onkin ollut merkittävää. He ovat osallistuneet useiden tapahtumien järjestämiseen. Myös ehkäisevän päihdetyön toimijat ovat olleet mukana aktiivisesti. Olemme saaneet osallistumis- ja vierailupyyntöjä jo niin paljon, että joudumme ajoittain myymään ei-oota”, projektipäällikkö Minna Salakari kiittelee.

Jos välität, et välitä

”Tämän vuoden kampanjateemana on Jos välität, et välitä. Korostamme, että nuuskan välittäminen alaikäiselle on rikos, ja alle 18-vuotiaalla nuuska on hallussa aina laittomasti. Silti nuuskaa markkinoidaan nuorille avoimesti esimerkiksi Snapchatissa. Suurena huolenaiheena ovat järjestäytyneet välittäjät, koska he kytkeytyvät usein rikollispiireihin ja voivat välittää nuuskan lisäksi muitakin aineita.”

Yhtenä huolenaiheena ovat myös vanhemmat, jotka eivät tiedä tai piittaa nuuskan haitoista.

”Säännöllisesti kuulen, että nuuskaa pidetään kotona jääkaapissa maidon ja juuston vieressä, ihan kuin kyseessä olisi perusarkeen kuuluva tuote. Nuorilta itseltään löytyvään nuuskaan pitää suhtautua kriittisesti. Asia pitää uskaltaa ottaa puheeksi, ja ainakaan nuuskaa ei pidä välittää lapsille”, Salakari ohjeistaa.
Samaa rohkeutta ja hyvän, nuuskattoman mallin näyttämistä hän toivoo opettajilta ja urheiluseurojen valmentajilta.

Seuroilta vaadittu nikotiinittomuus auttaa

Minna Salakari (kuva Arto Arvilahti).

Minna Salakarin mukaan urheiluseurat ovat alkaneet ainakin Turussa suhtautua nuuskaan aiempaa kielteisemmin. Yhtenä syynä voi olla se, että kaupunki vaatii tukea saavilta seuroilta nikotiinittomuutta.

”Aiemmin seurat saattoivat kieltäytyä kokonaan aiheen esille ottamisesta. Kerran minut jopa lähes heitettiin ulos tilaisuudesta, kun menin puhumaan nuuskasta. Nyt sitä ei enää tapahdu, vaikka nuuskaa kyllä käytetään yhä urheilussa. Jääkiekkoilussa eniten, mutta myös jalkapallossa, salibandyssä ja tyttöjen taitoluistelussa. Tavat ja väärät käsitykset leviävät helposti joukkueen kesken”, Minna Salakari kertoo.

Myös tietoisuus ja hyvät mallit lisääntyvät.

”Tänä vuonna saimme Säkittömän syyskuun kampanjakasvoiksi jääkiekkoilijat Juuso Pärssisen ja Eemil Viron. Kumpikaan heistä ei ole koskaan käyttänyt nuuskaa.”

Säkitön syyskuu

Järjestäjä: Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Niko-hanke
Kanavat: Verkkosivut sakitonsyyskuu.fi, Instagram, Snapchat
Aineistot: tarrat, julisteet, tietokortit
Toiminta: vierailut kouluilla, nuorisotaloilla, tapahtumissa. Nuorille osallistavaa toimintaa, kuten kilpailut.