Myyttejä alkoholista ja koronaviruksesta

Maailmalla kiertää myyttejä alkoholista ja koronaviruksesta. Vastoin uskomuksia, alkoholi ei ehkäise koronavirusta, vaan heikentää immuunipuolustusta.

Alkoholipolitiikkaan keskittyvän kansainvälisen verkoston Movendi Internationalin strateginen johtaja Maik Dünnbier nostaa Myths and Truths About Alcohol and COVID-19 –blogissaan esille myyttejä, joita alkoholista liikkuu koronaviruspandemian aikana.

Dünnbier kirjoittaa, että esimerkiksi Iranissa 44 ihmistä on hiljattain kuollut alkoholimyrkytykseen juotuaan suuria määriä kotitekoista likööriä. He uskoivat myyttiin, jonka mukaan alkoholi tappaisi koronaviruksen.

Alkoholiin ja koronaan liittyvien myyttien ja niistä seuranneiden kuolemien vuoksi on tärkeää jakaa ihmisille luotettavaa ja tarkkaa tietoa. Dünnbierin mukaan Maailman terveysjärjestö WHO ei taistele ainoastaan koronavirusta vastaan, vaan myös  ihmisten kohtaamaa informaatiotulvaa vastaan. Informaatiotulva vaikeuttaa luotettavan tiedon ja luotettavien lähteiden löytämistä.

Alkoholi on haitallinen selviytymiskeino

Dünnbierin mukaan alkoholin juomista saatetaan käyttää stressinhallintakeinona koronapandemian aikana. Tietoisuutta alkoholin vaikutuksista immuunipuolustukseen tulisikin nostaa: alkoholi heikentää vastustuskykyä.

”Tämä koskee kaikkia korkean riskin ryhmiin kuuluvia, mutta on tärkeä tieto myös kaikille muille, jotka haluavat pysyä mahdollisimman terveinä.”

Erityisesti koronaviruspandemian aikana on tärkeää tietää, että alkoholin käyttö nostaa mm. herkkyyttä keuhkokuumeeseen ja hidastaa toipumista infektioista. Keuhkokuumeen lisäksi alkoholin kulutus on liitetty keuhkosairauksiin, kuten tuberkuloosiin.

”Alkoholin kulutuksen ei tarvitse olla kroonista, jotta sillä olisi kielteisiä vaikutuksia vastustuskykyyn.”

WHO suitsii vääriä tietoja

Dünnbier toteaa blogissaan, että harhaanjohtava ja jopa haitallinen tieto leviää nopeasti sosiaalisessa mediassa. WHO onkin käynnistänyt yhteistyön Facebookin, Twitterin, Tencentin, Pinterestin ja TikTokin kanssa hillitäkseen väärennettyjen uutisten leviämistä.

Lisäksi WHO jakaa itse tietoa ja neuvontaa sekä kertoo haitallisista selviytymiskeinoista, joita stressaavana ja pelottavana aikana saatetaan käyttää. Viestiä kohdennetaan erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille. WHO suosittelee mm. lepäämään riittävästi työvuorojen välissä, noudattamaan terveellistä ruokavaliota ja pitämään yllä fyysistä aktiivisuutta. Haitalliset selviytymiskeinot, kuten tupakointi ja alkoholinkäyttö, voivat heikentää henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

WHO:lla on myös Myth Busters -sivu, jolla pyritään kumoamaan koronaviruksen ehkäisyyn liittyviä suurimpia väärinymmärryksiä.

”Toistuva tai liiallinen alkoholin käyttö voi lisätä terveysongelmien riskiä”, WHO kertoo verkkosivulla.

Lähteet
Movendi International (16.3.2020): Myths and Truths About Alcohol and COVID-19
WHO: Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Mythbusters