Englannin terveysviranomaisella kytkös tupakkateollisuuteen

Lääkärit kritisoivat Public Health Englandia yhteistyöstä tupakkateollisuuteen kytköksissä olevan, sähkösavukkeen käyttöä edistävän New Nicotine Alliance -ryhmän kanssa. Kytkökset paljasti The Bureau of Investigating Journalism -media.

Public Health England on terveysministeriön alaisen sosiaali- ja terveysosaston toimeenpaneva virasto. Se maksoi 40 000 puntaa New Nicotine Alliancen (NNA) tuottamasta YouTube-videoiden sarjasta vuonna 2017. Lisäksi virasto piti NNA:n kanssa lukuisia kokouksia huolimatta siitä, että ryhmällä on kytkös maailman suurimpaan tupakkayhtiöön, Philip Morris Internationaliin.  Public Health England kieltää tietäneensä kytköksestä.

Britannia on vahvistanut WHO:n tupakkapuitesopimuksen, jonka artikla 5.3 rajoittaa tiukasti tupakkayhtiöiden ja ministerien sekä kansanterveysviranomaisten välisiä yhteyksiä. Sääntöä ei kuitenkaan ole sovellettu New Nicotine Alliancen kohdalla.

New Nicotine Alliance (NNA) on sähkösavukkeiden käyttöä edistävä ryhmä, joka kannattaa haittojen vähentämisen strategiaa tupakkapolitiikassa. Videoilla edistetään tupakoitsijoiden siirtymistä sähkösavukkeiden käyttäjiksi, ja ne ovat saaneet yli 450 000 katselua.

Videot ovat NNA:n ja kansallisen tupakoinnin lopettamiskeskuksen The National Centre for Smoking Cessation and Trainingin yhteistuotantoa. NNA on vahvistanut vastaanottaneensa 7000 puntaa 40 000 punnan sopimuksesta.

Tutkivien journalistien artikkelissa on mukana myös grafiikka, joka havainnollistaa tupakkayhtiöiden kytkeytymisen Public Health Englandiin ja mm. New Nicotine Allianceen.

Lähde
The Bureau of Investigating Journalism (20.3.2020): Public Health England paid group linked to Big tobacco