fbpx

Australia ja Alankomaat tiukentavat sähkösavukkeiden sääntelyä

Australian hallitus aikoo kieltää sähkösavukkeiden maahantuonnin, ja Alankomaat suunnittelee sähkösavukkeiden makunesteiden kieltoa.

Australian hallitus on pyytänyt antamaan  asetuksen, jolla kielletään nikotiinia sisältävien sähkösavuketuotteiden maahantuonti vähintään vuoden ajaksi. Maahantuonti sallitaan edelleen, jos henkilöllä on lääkärin määräys kyseiseen tuotteeseen. Nikotiinia sisältävien sähkösavuketuotteiden myynti on jo entuudestaan kielletty Australian kaikissa osavaltioissa.

Maahantuontia koskevan sääntelyn tarkoituksena on pienentää nikotiinin aiheuttamaa riskiä kansanterveydelle. Rajoitus ei kuitenkaan koske lääkärin määräämiä tuotteita, savukkeita tai vieroitushoitoon tarkoitettuja tuotteita kuten nikotiinipurukumit ja -laastarit.

Maahantuontirajoitus on voimassa vähintään vuoden, jonka aikana kuullaan väestöä asiassa. Julkisen kuulemisen lisäksi ministerineuvoston neuvoa-antava komitea harkitsee sääntelyä. Lopullinen päätös tehtäneen vuoden 2021 alkupuolella.

Alankomaissa huoli sähkösavukkeen suosiosta nuorten parissa

Alankomaat suunnittelee sähkösavukkeiden makunesteiden kieltoa ensi vuoden alusta lähtien. Reutersin mukaan tarkoituksena on vähentää sähkösavukkeiden käytön houkuttavuutta nuorten keskuudessa. Tällä hetkellä saatavilla on laaja makujen valikoima mojitosta mansikkajäätelöön ja suklaaseen.

Sähkösavukkeen suosio on Alankomaissa kasvanut nopeasti tupakoimattomien nuorten keskuudessa, ja sähkösavukkeen nähdään usein olevan nuorille askel tupakoinnin aloittamiseen. Vuonna 2017 yli neljännes 12-16-vuotiaista kertoi kokeilleensa sähkösavuketta vähintään kerran.

”Ei ole hyväksyttävää, että maassamme kuolee tupakoinnin takia vuosittain 20 000 ihmistä, ja että joka päivä noin 75 lasta aloittaa tupakoinnin. Tulevan savuttoman sukupolven täytyy olla vapaa myös sähkösavukkeista”, Reuters siteeraa varaterveysministeri Paul Blokhuisia.

Sähkösavukkeiden makunesteiden kielto sisällytetään Alankomaiden tupakkalakiin, ja muutos tullee voimaan vuoden 2021 alkupuoliskolla. Tupakan makuiset sähkösavukkeet sallitaan edelleen sähkösavukkeen avulla tupakasta eroon pyrkivien vuoksi.

Reutersin mukaan sähkösavukkeita puolustetaan savukkeita terveellisempänä vaihtoehtona, mutta tutkimukset ovat osoittaneet sähkösavukkeiden olevan terveydelle odotettua haitallisempia. Vuonna 2015 Hollannin kansanterveyslaitos, the Dutch Institute for Public Health, osoitti sähkösavukkeiden sisältävän monentyyppisiä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Viime vuonna yhdysvaltalaistutkijat totesivat sähkösavukkeen lisäävän kroonisten keuhkosairauksien, kuten astman tai keuhkolaajentuman riskiä.

Sähkösavukkeille ja vesipiipulle asetettiin Alankomaissa 18 vuoden ikäraja vuonna 2016.

Lähteet
Australian Government, the Office of Drug Control (19.6.2020): Australian Government proposes strengthening its stance against e-cigarettes containing vaporiser nicotine
Reuters (23.6.2020): Dutch to ban flavoured e-cigarette sales from next year

Tietoa sähkösavukkeesta

Sähkösavuke

Esitteet