fbpx

USA:ssa kanne FDA:ta vastaan mentolisavukkeiden kiellon viivyttelystä

Yhdysvalloissa toimivat African American Tobacco Control Leadership Council (AATCLC) ja Action on Smoking and Health (ASH) ovat ilmoittaneet nostavansa kanteen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:ta vastaan. Aiheena on mentolisavukkeiden myyntikiellon viivyttely.

Kanteessa korostetaan Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n (Food and Drug Administration) puutteellista toimintaa mentolisavukkeiden suhteen. African American Tobacco Control Leadership Council, AATCLC, ja Action on Smoking and Health, ASH, vaativat FDA:ta toimimaan mentolisavukkeiden kieltämiseksi FDA:n omien näkemysten mukaisesti ja kansanterveyden puolesta.

Järjestöjen yhteisen tiedotteen mukaan tupakoinnista johtuvat sairaudet ovat afroamerikkalaisten suurin kuolemansyy. Tupakoivista afroamerikkalaisista 85 prosenttia käyttää mentolisavukkeita.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi vuonna 2009 lain, joka kielsi maustetut savukkeet. Kielto ei kuitenkaan koskenut mentolia, vaan se jätettiin vielä tutkittavaksi. Vuonna 2011 FDA totesi, että mentolisavukkeiden poistaminen Yhdysvaltain markkinoilta olisi kansanterveyden edun mukaista. Tästä sekä muista kieltoa puoltavista lausunnoista huolimatta FDA ei ole aloittanut sääntelyprosessia mentolin kieltämiseksi. AATCLC ja ASH vaativat tuomioistuinta ohjaamaan FDA:ta toimimaan.

Samalla positiivinen muutos tasa-arvon puolesta

”Viivyttelemällä FDA sekä Yhdysvaltain hallitus epäonnistuvat Yhdysvaltain väestön, erityisesti afroamerikkalaisten terveyden suojelemisessa. Yhdysvallat jää myös globaalista kehityksestä jälkeen, kun valtiot kautta maailman kieltävät mentolin yhä enenevissä määrin”, ASH:n lakiasioista vastaava Kelsey Romeo-Stuppy toteaa.

Tiedotteen mukaan AATCLC:n missiona on pelastaa vuosittain 45 000 afroamerikkalaista tupakkasairauksien aiheuttamalta kuolemalta, ja järjestö onkin ajanut eturintamassa maustettujen savukkeiden kieltoa Yhdysvalloissa.

”Kansakuntamme on tilanteessa, jossa järjestelmällisen eriarvoisuuden ja rasismin hävittäminen on välttämätöntä epäoikeudenmukaisuuden torjumiseksi, ja tämä tapaus on täydellinen esimerkki toiminnasta, jolla saadaan aikaan positiivisia muutoksia.”

Lähteet
Action on Smoking and Health (17.6.2020): African American Tobacco Control Leadership Council (AATCLC) and Action on Smoking and Health (ASH) file lawsuit against the FDA
Pollock Cohen LLP (17.6.2020): Pollock Cohen LLP files lawsuit against the FDA on behalf of the African American Tobacco Control Leadership Council (AATCLC) and Action on Smoking and Health (ASH)

Mentolisavukkeita polttavat afroamerikkalaiset  lopettavat tupakoinnin 12 prosenttia pienemällä todennäköisyydellä kuin afroamerikkalaiset, jotka polttivat savukkeita, joissa ei ollut mentolia. – Meta-analyysi 2019