Tupakkayhtiöt hävisivät ryhmäkanteen Kanadassa

Quebeckin vetoomustuomioistuin (Court of Appeal of Quebeck) määräsi maaliskuun alussa Imperial Tobacco, JTI-Macdonald ja Rothmans-Benson Hedges -tupakkayhtiöt maksamaan terveyshaitoista 17 miljardia Kanadan dollaria 100 000 tupakoijalle.

Yhtiöt ovat Bristish American Tobaccon (BAT), Philip Morris Internationalin (PMI) ja Japan Tobacco Internationalin (JTI) tytäryhtiöitä.

Juttu sai alkunsa jo vuonna 1998 kahtena erillisenä ryhmäkanteena, jotka yhdistettiin yhdeksi jutuksi 2012. Toisessa ryhmäkanteessa oli mukana tupakoinnista sairastuneita ja toisessa henkilöitä, jotka eivät pystyneet lopettamaan tupakointia. Tupakkayhtiöitä syytettiin siitä, etteivät ne varoittaneet kuluttajia tupakoinnin vaaroista. Esitetystä näytöstä ilmeni, etteivät tupakoijat puolestaan tienneet tai ymmärtäneet savukkeiden riskejä.

Vuonna 2015 Quebeckin ylempi tuomioistuin tuomitsi tupakkayhtiöt maksamaan yli 15 miljardia Kanadan dollaria joko sairastuneille tai riippuvaiseksi tulleille tupakoijille. Päätöksen mukaan tupakkayhtiöt tiesivät jo 1950-luvulta lähtien, että savukkeet aiheuttavat keuhkosyöpää ja että niiden markkinointistrategiat altistaisivat kuluttajat vakaville sairauksille ja riippuvuuteen.

Vuonna 2016 tupakkayhtiöt valittivat tuomiosta. Vuonna 2019 antamassaan yksimielisessä päätöksessä tuomioistuin piti edellisen tuomion voimassa, pieniä teknisiä yksityiskohtia lukuun ottamatta. Korvaussumma oli nyt kasvanut korkoa ja noussut 17 miljardiin Kanadan dollariin (11,26 miljardia euroa). Tupakkayhtiöiden kerrotaan harkitsevan valitusluvan pyytämistä Kanadan korkeimmalta oikeudelta.

 

Lähteet
Reuters (1.3.2019): Quebec appeals court upholds C$15 billion tobacco class action ruling
CBC News (1.3.2019): Quebec’s top court rejects appeal of landmark $15B tobacco ruling
Quebecanstabac.ca: Chronicle of the case (pdf)