Tupakkavieroitusyksikköjä tarvitaan kaikkialle maahan

Tupakointi on edelleen Suomessa keskeinen kansanterveysongelma, ja joka toinen tupakoiva kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin aiheut­tamaan sairauteen. Suurin osa tupakoivista haluaa lopettaa tupakoinnin, mutta vahva riippuvuus ja tuen puute voivat tehdä siitä vaikeaa. Valtakunnallisessa Tupakka ja terveys -päivässä 23.1. pohdittiin, millaisin keinoin turvattaisiin tasalaatuinen tupakoinnin lopettamisen tuki koko maahan.

Tupakka ja terveys -päivän järjestivät Keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry ja THL.  Myös Suomen ASH ry oli mukana järjestämässä päivää ja vastasi yhdessä THL:n kanssa Tupakkapolitiikan kehittäminen -työpajasta.

”Tupakkalakiin kirjattua Savuton Suomi 2030 -tavoitetta ei saavuteta, ellei tupakasta vieroittamisen palveluita kehitetä järjestelmällisesti” toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Hanna Ollila.

Terveydenhuollon rooli tupakkavieroituksessa on merkittävä. Filha ry:n pääsihteerin, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankarin mukaan jokaisessa sairaanhoitopiirissä tai sotealueella pitäisi olla tupakkavieroitusyksikkö.

”Jokaisen lääkärin ja hoitajan on tärkeää kysyä potilaaltaan tupakoinnista ja tukea tupakoinnin lopettamista. Jotta tämä olisi mahdollista, he tarvitsevat koulutusta. Terveydenhuollossa täytyisi olla tupakkavieroitushoitajia, joille tupakoivan voi ohjata”, Vasankari sanoo.

Vasankarin mukaan myös vertaistuen mahdollisuuksia tupakoinnin lopettamiseksi kannattaisi hyödyntää paremmin ja kouluttaa lisää kokemusasiantuntijoita sosiaali- ja terveydenhuollon tueksi auttamaan tupakoijaa lopettamisessa.