Thaimaa siirtyi yhdenmukaisiin savukepakkauksiin

Thaimaa on siirtynyt yhdenmukaisiin savukepakkauksiin ensimmäisenä valtiona Aasiassa. Pakkausten yhdenmukaistaminen on tehokas keino vähentää tupakoinnin houkuttavuutta.

Thaimaa päätti  noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n tuotepakkausten yhdenmukaistamiseen liittyviä ohjeistuksia, ja siirtyi yhdenmukaisiin tupakkatuotteiden pakkauksiin.

Yhdenmukaiset pakkaukset sisältävät kuvavaroituksen tupakan haittavaikutuksista kehoon sekä tuotenimen ilman logoa, pelkistetyillä kirjasimilla.

”Yhtenäinen kirjasintyyppi varoituskuvien alla tekee tuotteista vähemmän houkuttavia ostajille. Tupakoimattomat ja lapset aloittavat näin tupakoinnin epätodennäköisemmin”, sanoo Prakit Vathesatogkit Southeast Asia Tobacco Control Alliance -verkostosta.

Kaakkois-Aasiassa on yli 246 miljoonaa tupakoitsijaa. Järjestöjen mukaan alue on yksi maailman suurimmista tupakan kuluttajista alhaisen hinnoittelun vuoksi. Thaimaassa tupakoinnin terveyshaitat ovat merkittävät, ja tupakointiin liittyvät sairaudet ovat yleisin kuolinsyy.

Vastaavat savukepakkauksia koskevat säädökset tulevat voimaan myös Singaporessa 2020. Australia oli vuonna 2012 ensimmäinen maa, joka edellytti tupakkatuotteiden myynnin ilman värikkäitä brändilogoja. Euroopan maat, muun muassa Ranska, Unkari ja Iso-Britannia, ovat seuranneet perässä.

Lähde
FCTC Secretariat:  Thailand: first country in Asia to adopt tobacco plain packaging