Thaimaa siirtyi yhdenmukaisiin savukepakkauksiin

Thaimaa on siirtynyt yhdenmukaisiin savukepakkauksiin ensimmäisenä valtiona Aasiassa. Pakkausten yhdenmukaistaminen on tehokas keino vähentää tupakoinnin houkuttavuutta.

Thaimaa päätti viime vuonna noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n tuotepakkausten yhdenmukaistamiseen liittyviä ohjeistuksia, ja uudet tuotepakkaukset tulivat myyntiin hiljattain syyskuussa. Menafn-sivuston mukaan yrityksillä on siirtymävaiheaikaa joulukuun 8. päivään saakka, minkä jälkeen vanhoista tuotepakkauksista sakotetaan.

Yhdenmukaiset pakkaukset sisältävät kuvavaroituksen tupakan haittavaikutuksista kehoon sekä tuotenimen ilman logoa, pelkistetyillä kirjasimilla.

”Yhtenäinen kirjasintyyppi varoituskuvien alla tekee tuotteista vähemmän houkuttavia ostajille. Tupakoimattomat ja lapset aloittavat näin tupakoinnin epätodennäköisemmin”, sanoo Prakit Vathesatogkit Kaakkois-Aasian tupakkaa torjuvasta verkostosta (Southeast Asia Tobacco Control Alliance).

Kaakkois-Aasiassa on yli 246 miljoonaa tupakoitsijaa. Järjestöjen mukaan alue on yksi maailman suurimmista tupakankuluttajista alhaisen hinnoittelun vuoksi. Thaimaassa tupakoinnin terveyshaitat ovat merkittävät, ja tupakointiin liittyvät sairaudet ovat yleisin kuolinsyy.

Vastaavat savukepakkauksia koskevat säädökset tulevat voimaan myös Singaporessa ensi vuonna. Australia oli vuonna 2012 ensimmäinen maa, joka edellytti tupakkatuotteiden myynnin ilman värikkäitä brändilogoja. Euroopan maat, muun muassa Ranska, Unkari ja Iso-Britannia, ovat seuranneet perässä.

Lähde: Menafn 10.9.2019:  Thailand first in Asia to roll out plain cigarette packaging.