Sähkösavukkeesta vaurioita hiirten keuhkoihin kolmessa päivässä

Hiiret saivat laboratoriotutkimuksessa vaurioita keuhkoihinsa jo kolmen päivän sähkösavukealtistuksessa. Vauriot syntyivät myös nikotiinittomalle höyrylle altistettaessa.

Tutkimuksessa uros- ja naarashiiriä altistettiin sähkösavukehöyrylle kaksi tuntia päivässä, kolmen päivän ajan. Sähkösavukkeen nesteessä käytettiin propyleeniglykolia, joka on yleisesti sähkösavuketuotteissa käytetty yhdiste.

Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Lundquist-instituutti (The Lundquist Institute) ja Rochesterin yliopisto. Lundquist-instituutti kertoo tutkimuksen tuloksista verkkosivuillaan.

Lyhyt, kolmen päivän mittainen altistus riitti vaurioittamaan hiirten keuhkoja riittävästi, jotta voisi johtaa krooniseen keuhkovaurioon. Vauriot syntyivät sekä nikotiinia että pelkkää propyleeniglykolia sisältävien sähkösavukenesteiden kohdalla.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että naarashiirillä esiintyi altistuksessa uroshiiriä enemmän tulehduksellisia vasteita. Tulos voi viitata siihen, että naiset ovat miehiä alttiimpia sähkösavukkeen terveyshaitoille.

Haitallista jo ilman makuja tai nikotiinia

Tutkimus tarjoaa uutta tietoa sähkösavukkeen keuhkoja vahingoittavasta vaikutuksesta. Akuutti altistuminen pelkästään propyleeniglykolia sisältävälle sähkösavukehöyrylle voi aiheuttaa oksidatiivisen stressitilan (engl. oxidative stress) keuhkoissa. Lisäksi tutkimus antaa viitteitä siitä, ettei keuhkojen vaurioituminen edellytä pitkäaikaista sähkösavukkeen käyttöä.

”Työmme tarjoaa yksiselitteisen todisteen siitä, että nesteiden höyryttely ei ole turvallista edes ilman makuja tai nikotiinia. Toisin sanoen, minkäänlaisen sähkösavukkeen käyttö ei ole turvallista”, toteaa Dr. Virender K. Rehan, joka johti Lundquist-instituutin osuutta tutkimuksessa.

”Sähkösavukkeen käyttö on kasvava riski kansanterveydelle, etenkin nuorten keskuudessa, toteaa Lundquist-instituutin johtaja, Dr. David Meyer.

Tutkimusta rahoittivat The National Institutes of Health ja tupakkaan liittyvien sairauksien tutkimusohjelma (The Tobacco-Related Disease Research Program). Tulokset julkaistiin FASEB BioAdvances -lehdessä.

Lähde
The Lundquist Institute (6.11.2019): Vaping Causes Lung Damage in Just 3 Days of Use, New Study Says