Sähkösavukkeen nikotiinipitoisesta höyrystä haittaa hengitysteille

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nikotiinia sisältävän sähkösavukkeen höyry voi vaikuttaa haitallisesti hengitysteiden limakalvojen toimintaan.

Tutkimuksessa altistettiin tupakoimattomien henkilöiden hengityselinten soluja (in vitro) nikotiinia sisältävälle sähkösavukkeen höyrylle. Altistamisen myötä solujen kyky siirtää limaa heikkeni. Tutkijat selvittivät asiaa myös lampailla (in vivo), joiden hengitystiet reagoivat tutkimuksessa samalla tavalla.

Limakalvon toimintahäiriö liittyy useisiin keuhkosairauksiin, mm. astmaan, keuhkoahtaumatautiin ja kystiseen fibroosiin. Tutkimuksessa havaittiin, että nikotiinipitoiselle höyrylle altistuminen aiheutti muutoksia, kuten värekarvojen toiminnan heikkenemistä ja liman muuttumista sitkeämmäksi. Nämä muutokset vaikeuttavat keuhkoputkien suojautumista infektioilta ja vammoilta.

Kroonisen keuhkoputkentulehduksen riski kasvaa

Tutkijat viittaavat toiseen tutkimukseen (Electronic Cigarette Use and Respiratory Symptoms in Adolescents, 2017), jonka mukaan nuorilla, tupakoimattomilla sähkösavukkeiden käyttäjillä on kohonnut riski sairastua krooniseen keuhkoputkentulehdukseen, johon liittyy krooninen limaneritys, jota on havaittu myös tupakoitsijoilla.

Professori Matthias Salathe, University of Kansas Medical Center, toteaa, että nyt tehty tutkimus tukee ja selittää aiempaa kliinistä raporttia. Yksittäinen sähkösavukkeen käyttökerta voi kuljettaa nikotiinia hengitysteihin enemmän kuin yhden savukkeen polttaminen.

”Nikotiinia sisältävän sähkösavukkeen käyttö ei ole haitatonta, kuten sähkösavukkeen käytön aloittavat usein olettavat. Vähintäänkin se kasvattaa kroonisen keuhkoputkentulehduksen riskiä”, LT Salathe sanoo.

”Tutkimuksemme, yhdessä muiden kanssa, saattaa jopa kyseenalaistaa sähkösavukkeen käytön haitattomampana vaihtoehtona tupakoitsijoille kroonisen keuhkoputkentulehduksen tai keuhkoahtaumataudin näkökulmasta.”

Lähteet
Electronic cigarette vapor with nicotine causes airway mucociliary dysfunction preferentially via TRPA1 receptor (pdf)
EurekAlert! (7.6.2019): The nicotine in e-cigarettes appears to impair mucus clearance