Väkevien alkoholijuomien tuonti lisääntyi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholin matkustajatuonti lisääntyi toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välillä. Ulkomailta tuotiin keskimäärin yhä väkevämpiä alkoholijuomia.

Suomalaiset toivat ulkomailta yhteensä 58,9 miljoonaa litraa alkoholijuomia toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välillä. Volyymilitroina mitattuna alkoholijuomien tuonti väheni 4,7 prosenttia, mutta sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna matkustajatuonti lisääntyi 7,3 prosentilla 6,9 miljoonaan litraan.

”Koska alkoholijuomien litramääräinen tuonti samalla ajanjaksolla väheni, tuotiin ulkomailta keskimäärin yhä väkevämpiä alkoholijuomia”, THL toteaa raportin yhteydessä.

Matkustajatuonti lisääntyi myös välituotteiden eli väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten, viinien ja siidereiden kohdalla, mutta väheni oluissa ja long drink -juomissa.

Panimotuotteita tuotiin raportointijakson aikana yhteensä 39,6 miljoonaa litraa, mikä on 12 prosenttia vähemmän edelliseen 12 kuukauden raportointijaksoon verrattuna. Mietoja viinejä tuotiin 10 miljoonaa litraa, välituotteita 2,2 miljoonaa litraa sekä väkeviä alkoholijuomia 7,1 miljoonaa litraa.

Lähde
THL (2019): Alkoholijuomien matkustajatuontikysely (toukokuu 2018-huhtikuu 2019) (pdf)