Mentolisavukkeita markkinoitu USA:ssa erityisesti mustille

Tupakkayhtiöt kohdistivat USA:ssa vuosikymmenten ajan mentolisavukkeiden markkinointia erityisesti afroamerikkalaiseen väestöön. Mainoksia sijoitettiin afroamerikkalaisten lukemiin aikakauslehtiin sekä kadunvarsille afroamerikkalaisissa kaupunginosissa.

Tutkimuksessa havaittiin, että mentolisavukkeita polttavat afroamerikkalaiset lopettavat tupakoinnin 12 prosenttia vähemmän todennäköisesti kuin afroamerikkalaiset, jotka polttivat savukkeita, joissa ei ollut mentolia. Valkoisilla tupakoijilla vastaavaa yhteyttä ei havaittu.

Johtavan tutkijan, apulaisprofessori Philip Smithin mukaan ei ollut yllätys, että mentolisavukkeet olivat yhteydessä vähäisempään tupakoinnin lopettamiseen afroamerikkalaisilla. Sen sijaan vastaavan yhteyden puuttuminen valkoisilta tupakoijilta oli yllättävä havainto.

”Mentolin aromi voi lisätä savukkeiden nikotiinin vaikutusta. Tämä on totta riippumatta rodusta tai etnisyydestä, joten voisimme olettaa, että mentoli vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista kaikilla. Se, ettemme löytäneet johdonmukaisuutta etnisten ryhmien väliltä saattaa viitata sosiaalisiin vaikutuksiin, kuten tupakan markkinointiin”, Smith sanoo.

Mentolisavukkeita helpompi vetää henkeen

Vanhempi tutkija, professori Gary Giovino on tarkastellut mentolisavukkeiden käyttöä ja markkinointia. Hän kertoo, että tupakkateollisuus alkoi kohdentaa mentolisavukkeiden mainontaa afroamerikkalaisille 1940-luvulla. Mentolisavukkeiden käyttö lisääntyi, samoin kuin uskomus siitä, että mentolisavukkeet olisivat vähemmän vaarallisia kuin savukkeet, joissa ei ole mentolia.

Tupakkayhtiöt ovat esimerkiksi sijoittaneet enemmän mentolisavukkeiden mainostauluja afroamerikkalaisten asuttamiin kaupunginosiin kuin valkoisten yhteisöihin. Yhtiöiden mentolisavukemainoksia on myös ollut enemmän afroamerikkalaisissa aikakauslehdissä kuin valkoisten suosimissa lehdissä.

Giovino lisää, että tupakkateollisuus on myös tarjonnut hyväntekeväisyysapua esimerkiksi afroamerikkalaiselle National Association for the Advancement of Colored People -organisaatiolle.

”Jotkut myös uskovat mentolisavukkeiden olevan vähemmän vaarallisia kuin savukkeiden, joissa ei ole mentolia, vaikka mentolisavukkeet on tutkimuksissa todettu vähintään yhtä haitallisiksi.”

Giovino selvittää, että mentoli puuduttaa hengityselimiä. Tämän vuoksi mentolisavukkeen savua on helpompi vetää henkeen, mikä synnyttää mielikuvan turvallisuudesta.

Suomessa mentoli tupakkatuotteiden makuaineena kielletään vuonna 2020.

Lähteet
Nicotine & Tobacco Research (17.6.2019): Use of Mentholated Cigarettes and Likelihood of Smoking Cessation in the United States: A Meta-Analysis
University at Buffalo (17.6.2019): Study underscores role of menthol cigarettes in smoking cessation

Lisää tietoa