Sähkösavukkeen käyttäjillä esiintynyt kouristuskohtauksia

Sähkösavukkeiden käyttäjillä on raportoitu kouristuskohtauksia Yhdysvalloissa. Tobacco Free Kids -organisaatio vaatii sähkösavukkeille tiukempia rajoitteita.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on ilmoittanut tutkivansa useita kymmeniä raportteja siitä, että sähkösavukkeen käyttäjät ovat saaneet kouristuskohtauksia. Useimmat raporteista koskevat nuoria tai nuoria aikuisia.

FDA kertoo, että kouristukset ovat aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä ja nikotiinimyrkytyksen sivuvaikutuksia, joista on tieteellisessä kirjallisuudessa raportoitu sähkösavukenesteen tahallisen tai tahattoman nielemisen yhteydessä. Viime aikoina on kuitenkin raportoitu kohtauksista, jotka ovat ilmaantuneet sähkösavukkeen käytön yhteydessä, sekä ensi kertaa sähkösavuketta käyttävillä että kokeneilla höyryttelijöillä. Kohtauksia on esiintynyt muutaman henkosen jälkeen ja jopa silloin, kun käytöstä oli kulunut yksi päivä.

Usein kohtaus ilmenee koko kehon tärinänä. Lisäksi kohtausoireena voi olla tietoisuuden raukeaminen, jolloin kohtauksen saanut henkilö tuijottaa tyhjästi eteensä muutaman sekunnin ajan tai äkillisesti lakkaa liikkumasta. Kohtauksen jälkeen henkilö voi vaikuttaa uneliaalta tai sekavalta ja kärsiä päänsärystä. Hän ei välttämättä muista, mitä teki juuri ennen kohtausta.

FDA selvittää parhaillaan, vaikuttaako esimerkiksi sähkösavukkeen nikotiinipitoisuus tai jokin muu ominaisuus kohtauksiin.

Lapset eivät saa olla koekaniineja

Yhdysvaltalainen Tobacco Free Kids -organisaatio toteaa tiedotteessaan, että lasten ja nuorten suosima Juul-sähkösavuke sisältää hyvin paljon nikotiinia. Juul on vallannut USA:n sähkösavukemarkkinat ja pyrkii kasvamaan nopeasti maailmanlaajuisesti.

Tobacco Free Kids vaatii, että FDA:n on ryhdyttävä aiempaa vahvempiin toimiin ehkäistäkseen nuorten sähkösavukkeen käyttöä. Yhdysvalloissa tämä edellyttäisi, että kaikkien markkinoilla olevien sähkösavukkeiden valmistajien olisi toimitettava tuotteensa viraston tarkistettaviksi, jotta niiden kansanterveydelliset vaikutukset voitaisiin määrittää.

”Lapset eivät voi enää olla sähkösavukkeiden koekaniineja”, organisaatio tähdentää.

Nykyiset rajoitteet eivät riitä

Tobacco Free Kidsin mukaan ei riitä, että FDA rajoittaa nykyisen suunnitelman mukaisesti vain tiettyjen maustettujen sähkösavukkeiden myyntiä, sillä moni nuorten suosima sähkösavukemaku jäisi yhä laajasti saataville.  Viraston olisi sen sijaan kiellettävä kaikki maustetut sähkösavukkeet, joiden terveysvaikutuksia ei ole tarkistettu.

Myös sähkösavukkeiden kauppaaminen internetissä tulisi lakkauttaa, kunnes niiden myynti ja markkinointi lapsille pystytään estämään.  FDA on vaatinut, että jo markkinoilla oleville sähkösavukkeille tehdään kansanterveysarviointi vuoteen 2022 mennessä. Äskettäin virasto ehdotti määräajan aikaistamista vuoteen 2021, mutta tämä ei Tobacco Free Kidsin mukaan riitä:

”Raportit kohtauksista osoittavat, ettei FDA voi sallia sähkösavukkeiden myyntiä useiden vuosien ajan ilman, että niiden terveysvaikutuksia on tutkittu.”

Lähteet
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA: Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults
Tobacco Free Kids (3.4.2019): Reports of Seizures after E-Cigarette Use Show Why FDA Must Do More to Prevent Youth Use – Kids Cannot be Guinea Pigs