Nuoret huomaavat alkoholimyönteisen ilmapiirin
Nuorten alkoholinkäyttö on selvästi vähentynyt vuosituhannen alusta asti. Tuoreesta Nuorten terveystapatutkimuksesta kuitenkin ilmeni, että kahden viime vuoden aikana hyvä kehitys näyttää pysähtyneen. Tutkimuksen johtaja Arja Rimpelä arvelee, että selitys löytyy alkoholimyönteisestä ilmapiiristä.
Kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä toteaa, että nuoret eivät voi olla huomaamatta yhteiskunnallista keskustelua. Alkoholilaki uudistui ja keskustelua on käyty esimerkiksi Alkon monopolista.
”On puhuttu, että meillä on hirveästi rajoituksia ja että pitäisi olla vapaampaa. Keskustelussa ei ole huomioitu kaikkia alkoholiin liittyviä puolia, ja nuorten on ollut helppo tulkita, ettei alkoholi ole niin haitallista”, Rimpelä summaa.
Suurin osa nuorista myös ilmoitti nähneensä alkoholimainoksia televisiossa, netissä ja lehdissä. Sosiaalisen median rooli korostuu Rimpelän mukaan lähinnä silloin, kun nuoret pohtivat, kuka alkoholia voisi heille hankkia.
Nuoret eivät osta alkoholia itse
Nuorten terveystapatutkimuksesta ilmeni kuitenkin, että vain hyvin harva nuori onnistuu itse hankkimaan itselleen alkoholia. Ikärajan valvonta etenkin Alkossa on hyvissä kantimissa.
”Tämä tieto tukee alkoholimonopolin säilyttämistä”, Rimpelä sanoo.
Nuoret saavat alkoholia kaverien ja tuttavien kautta, mutta myös vanhemmat tarjoavat sitä.
”Kolmannes 14-vuotiaista ilmoitti, että vanhemmat ovat tarjonneet heille alkoholia.”
Tällä hetkellä alkoholia käyttää kerran viikossa tai useammin 14-vuotiaista nuorista 1-2 prosenttia ja 16-vuotiaista 3-4 prosenttia.
”Nuorimmassa ikäryhmässä eli 12-vuotiaissa käytännössä kukaan ei juo alkoholia”, Rimpelä sanoo.
Nuorten terveystapatutkimuksessa selvitetään nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttöä sekä rahapelaamista. Tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977. Tutkimuksen teki Tampereen yliopisto sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella.
Lisää tietoa
Lue myös Arja Rimpelän haastattelu Asiantuntijan ääni -palstalta.