Suomen ASH: Onko meillä varaa alentaa tupakkatuotteiden hintaa?

Tupakkapoliittinen järjestö Suomen ASH on tyrmistynyt hallituksen päätöksestä luopua vuotuisista tupakkaveron korotuksista ainakin vuosina 2024 ja 2025. Näin luovutaan tärkeästä keinosta, jolla edistetään kansanterveyttä, vähennetään sote-palveluiden tarvetta ja terveyseroja sekä tuodaan valtiolle juuri nyt tärkeitä verotuloja.

Tupakoinnin suuri väheneminen on ollut kansanterveytemme menestystarina, johon korkea tupakkavero on myötävaikuttanut merkittävästi. Tupakkavero on samalla tuonut valtiolle kaivattuja tuloja. Sen vuoksi on hämmästyttävää, että hallitus on päättänyt luopua vuosittaisista tupakkaveron korotuksista ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna.

Vuodesta 2016 lähtien tupakkaveroa on Suomessa nostettu puolen vuoden välein. Nämä maltilliset tupakkaveron korotukset ovat edistäneet tupakkaverolain valtiontaloudellisia ja terveyspoliittisia tavoitteita. Tupakointi on vähentynyt selvästi niin aikuisilla kuin nuorillakin, ja erityisen paljon ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien keskuudessa.

”Suomen pitkäaikainen politiikka tupakkaveron vuotuisista korotuksista katkeaa, kun hallitus ei budjetissa yllättäen esitä enää korotusta. Sen seurauksena savukkeiden suhteellinen hinta inflaation takia halpenee. On mahdollista, että Suomessa tapahtunut menestyksellinen tupakoinnin väheneminen loppuu tai jopa kääntyy nousuun tämän päätöksen seurauksena. Miten meillä on tällaiseen varaa? ” kysyy Suomen ASH ry:n puheenjohtaja professori Pekka Puska.

Tupakoinnista merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle

Hallitusohjelmassa korostetaan kestävää taloutta, joka on hyvinvoinnin perusta.  Hallitus on ohjelmassaan luvannut ”kuroa umpeen kuilua julkisen talouden tulojen ja menojen välillä sekä kääntää Suomen velkaantumisen laskuun.” Tupakkaveron korotusten käyttämättä jättäminen osoittaa täysin päinvastaista kehitystä: rapautetaan taloutta ja hyvinvointia.

”Terveydenhuollostamme aiheutuvia kuluja yritetään saada kuriin monella tavoin ja tupakointi kuormittaa erityisesti matalammin koulutettuja väestöryhmiä.  Meillä ei ole varaa kasvaviin terveydenhuollon kustannuksiin eikä väestöryhmien välisten terveyserojen lisääntymiseen, sanoo Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.