Nikotiinipussit
Nikotiinipussit muistuttavat pussinuuskaa, mutta niissä ei ole tupakkaa. Tuote on nikotiinia sisältävä annospussi, jota käytetään suuontelossa nuuskan tavoin. Nikotiinipusseista voidaan käyttää myös nimitystä nikotiininuuska. Ruotsissa niitä kutsutaan valkoiseksi nuuskaksi.
Nikotiinipussit eroavat nikotiinikorvaushoitona myytävistä annospusseista siten, etteivät ne käy läpi lääkelain edellyttämää myyntilupaprosessia. Myös EU:ssa markkinoilla on hyvin vahvoja nikotiinipusseja, joissa nikotiinia voi olla vaarallisen paljon.
Nikotiinipussit ovat hiljattain tulleet markkinoille maailmanlaajuisesti ja niiden myynti kasvaa nopeasti. Makuaineet lisäävät nikotiinipussien houkuttelevuutta nuorten keskuudessa. Laajan kansainvälisen tutkimuksen perusteella nuoret suosivat maustettuja nikotiinipusseja, ja suosituimmat maut ovat minttu ja mentoli.
Tupakka- ja nikotiiniteollisuudelle makuaineet ovatkin keino saada uusia asiakkaita. Jotkut nikotiinipussien aineisosat, kuten PH-arvoa nostavat emäksiset aineet, voivat myös vahvistaa nikotiinin vapautumista.
Nikotiini on terveydelle haitallista
Nikotiinipussien terveysvaikutuksista on vähän tietoa, sillä ne ovat olleet markkinoilla vasta lyhyen aikaa. Nikotiinin tiedetään kuitenkin aiheuttavan voimakasta riippuvuutta ja terveyshaittoja. Se esimerkiksi nostaa verenpainetta, rasittaa sydäntä ja lisää riskiä kakkostyypin diabetekseen. Nuorilla nikotiini voi aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoihin.
Nikotiini on myrkky. Aikuisella 60 mg elimistöön imeytynyttä nikotiinia voi olla hengenvaarallinen määrä, mikäli henkilö ei ole aikaisemmin altistunut nikotiinille.
Nikotiinipussit tupakkalaissa
Nikotiinipussien myynti vapautui keväällä 2023, kun Fimea totesi, että erilaisia nikotiinivalmisteita on markkinoilla hyvin paljon eikä niitä kaikkia voida enää luokitella lääkelain pohjalta lääkkeeksi pelkästään niiden sisältämän nikotiinin vaikutuksen perusteella.
Petteri Orpon hallitusohjelmassa päätettiin, että nikotiinipussit otetaan tupakkalain piiriin ja niiden myynti sallitaan. Nikotiinipusseja koskeva tupakkalain muutosesitys hyväksyttiin eduskunnassa lokakuussa 2024. Myöhemmin samassa kuussa hallitus päätti, että lakia ei vahvisteta. Uuden lakiesityksen aikataulusta ei ole tietoa.
EU-maissa nikotiinipussien sääntely vaihtelee. Belgiassa nikotiinipussit on kielletty kokonaan, ja Hollannissa markkinoilla saa olla ainoastaan hyvin vähän (0,035 mg) nikotiinia sisältäviä pusseja, joten ne on käytännössä kielletty.
WHO:n mukaan nikotiinipussit aiheuttavat sääntelyhaasteita ympäri maailmaa. Monet valmistajat ja jälleenmyyjät markkinoivat niitä ”terveellisenä vaihtoehtona” ja niitä mainostetaan usein nuoriin vetoavilla teemoilla.
Käyttö Suomessa
THL:n Terve Suomi -kyselytutkimuksen mukaan vuonna 2022 nikotiinipusseja käytti päivittäin 20–74-vuotiaista 1,3 prosenttia; miehistä 2,1 prosenttia ja naisista 0,4 prosenttia. Nikotiinipussien myynti kuitenkin vapautettiin vasta keväällä 2023, mikä on voinut lisätä käyttäjien määrä tuntuvasti.
Kouluterveyskyselyssä 2023 kysyttiin nuorilta ensimmäistä kertaa nikotiinipussien käytöstä. Nikotiinipussien käyttö on pojilla tyttöjä yleisempää. Silloin tällöin tai päivittäin nikotiinipusseja ilmoitti käyttäneensä perusopetuksen 8. ja 9. luokkien pojista 11 prosenttia ja tytöistä kolme prosenttia, lukion 1. ja 2. vuoden pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä kaksi prosenttia sekä ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojista 21 prosenttia ja tytöistä kahdeksan prosenttia.
Kouluterveyskyselyn mukaan nikotiinipussien käyttö on yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla, joista 42 prosenttia oli käyttänyt niitä vähintään kerran ja 5 prosenttia päivittäin.
Korkeakouluopiskelijoista (18–34-vuotiaat) yhdeksän prosenttia (naisista 5 %, miehistä 14 %) käytti nikotiinipusseja päivittäin vuonna 2024. Miehillä nikotiinipussien käyttö oli yleisempää kuin naisilla sekä yliopistossa (naiset 3 %, miehet 9 %) että ammattikorkeakoulussa (naiset 7 %, miehet 18 %).
Eurooppalaisen koululaistutkimuksen, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) mukaan vuonna 2024 neljännes 15–16-vuotiasta ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja: pojista 31 prosenttia ja tytöistä 17 prosenttia. Päivittäin nikotiinipusseja oli käyttänyt 11 prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä. Tutkimuksessa olivat mukana tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät nuoret, jotka olivat Suomessa peruskoulun 9. luokalla.
Katso myös:
HE (38/2024): Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain muuttamisesta (pdf)
Suomen ASH (10.10.2024): Nikotiinipussien markkinointi uhkaa nuorten terveyttä ja tupakkalain tavoitetta
Suomen ASH (18.10.2024): Nikotiinipussitehtaiden edut pois – hallituksella mahdollisuus aitoon ryhtiliikkeeseen
Suomen ASH: Tietoa nikotiinista
WHO (2023): WHO study group on tobacco product regulation. Report on the scientific basis of tobacco product regulation: ninth report of a WHO study group. (pdf)
Nicotine and Tobacco Research (6.6.2023): Nicotine Pouch Awareness and Use Among Youth, National Youth Tobacco Survey, 2021
CDC (11.11.2022): Tobacco product use and associated factors among middle and high school students – National Youth Tobacco Survey, United States, 2021
Journal of Adolescent Health (7.4.2021): Trends and patterns of tobacco and nicotine product use among youth in Canada, England, and the United States from 2017 to 2019.
Hammaslääkärilehti (11.9.2020): Nikotiininuuska koukuttaa
Tilastotietoa:
THL (2024): Nikotiinipussien käyttö korkeakouluopiskelijoilla (pdf)
THL: Kouluterveyskysely 2023 (pdf)
THL: Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö ja hankintatavat nuorilla oppilaitostyypeittäin 2017–2023 (pdf)
THL, Tilastoraportti 42/2024: Nuorten päihteiden käyttö ja rahapelaaminen – ESPAD 2024 : Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö vähenee edelleen, vapen ja nikotiinipussien käyttö on yleistä (pdf)