Uusien nikotiinituotteiden käyttö on kasvanut nuorten keskuudessa Pohjoismaissa ja Baltian maissa
Useimmissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa nuorten tupakointi on edelleen laskussa. Sen sijaan sähkösavukkeiden ja suun kautta käytettävien nikotiinituotteiden, kuten nuuskan ja nikotiinipussien, päivittäinen ja satunnainen käyttö on lisääntynyt merkittävästi, selviää Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen julkaisemassa raportissa.
Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen raportissa kuvataan nuorten nikotiinituotteiden käytön trendejä ja sääntelykehitystä Pohjoismaissa ja Baltiassa vuosina 2018–2024. Raportissa kuvattu tuotteen käyttö kattaa sekä päivittäisen että satunnaisen käytön.
Pohjoismaissa ja Baltian maissa nuorten tupakointi on laskussa muualla paitsi Latviassa ja Norjassa, kun taas sähkösavukkeiden ja suun kautta käytettävien nikotiinituotteiden käyttö on useimmissa maissa kasvanut.
Nuorten sähkösavukkeiden käytön kasvu liittyy todennäköisesti kertakäyttöisten sähkösavukkeiden, eli vape-laitteiden, markkinoille tuloon. Pohjoismaissa sähkösavukkeiden käyttö on yleisintä suomalaisnuorten keskuudessa (16,0 % vuonna 2023) ja vähäisintä tanskalaisnuorten keskuudessa (8,7 % vuonna 2023)
Suun kautta käytettävien nikotiinituotteiden käyttö on lisääntynyt useimmissa Pohjoismaissa ja Virossa, mikä johtuu todennäköisesti nikotiinipussien tulosta markkinoille. Yleisintä tuotteiden käyttö oli islantilaisnuorten (33,0 %) ja vähäisintä suomalaisnuorten keskuudessa (9,0 %). Raportissa mukana olevista maista Suomi on ainoa, jossa suun kautta käytettävien nikotiinituotteiden käyttö ei ole lisääntynyt. Tämä voi selittyä sillä, että Suomen tilastoissa on huomioitu ainoastaan nuuska. Nikotiinipussien käyttöä alettiin mitata vasta vuonna 2023 ja erillään nuuskasta.
Raportin mukaan tyttöjen keskuudessa tuotteiden käyttö on kasvanut huomattavasti. Useimmissa maissa tyttöjen sähkösavukkeen käyttö on jo suurempaa kuin poikien. Vaikka suun kautta käytettävät nikotiinituotteet ovat edelleen yleisempiä pojilla, on ero sukupuolten välillä pienentymässä.
Raportissa todetaan, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisen sääntelyn yhdenmukaistaminen voisi auttaa ehkäisemään uusien nikotiinituotteiden käyttöä nuorilla.
Lähde
Nordic Welfare Centre (03/2025): Use of nicotine products among youth in the Nordic and Baltic countries (pdf)