Suomessa tupakoidaan vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin

Eurobarometrin mukaan Suomessa tupakoidaan selvästi vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Suomi on kärkipäässä myös tupakoinnin lopettaneiden määrässä.

Kesäkuussa julkaistussa Eurobarometrissa selvitettiin EU-maiden yli 15-vuotiaiden kansalaisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä ja siihen liittyviä asenteita.

Kyselyyn vastanneista 24 prosenttia kertoi tupakoivansa. Tupakoivien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi EU-maiden välillä. Bulgariassa, Kreikassa ja Kroatiassa yli kolmannes vastaajista tupakoi, kun vähiten tupakoidaan Ruotsissa (8 %) ja Alankomaissa (11 %), Tanskassa (14 %) ja Suomessa (15 %).  

Kyselyn mukaan nuoret tupakoijat, erityisesti 15–24-vuotiaat, ovat aloittaneet useimmiten tupakoinnin keski- tai myöhäisessä teini-iässä. Koulunkäynnin keskeyttäneet nuoret aloittavat tupakoinnin vielä nuorempina. Tämä koskee erityisesti niitä nuoria, jotka ovat työttömiä tai taloudellisissa vaikeuksissa. He aloittavat usein tupakoinnin alle 15-vuotiaina.

Suomessa paljon tupakoinnin lopettaneita

Tupakoinnin lopettaneiden määrässä Suomi sijoittuu kolmen kärkeen. Tupakoinnin lopettaneita oli eniten Ruotsissa (36 %), Alankomaissa (34 %) ja Suomessa (31 %). Vähiten tupakoinnin lopettaneita on Romaniassa (8 %), Portugalissa (11 %) ja Puolassa (12 %).

Suomessa tupakoijat polttavat vähiten

Suomalaisten tupakoijien savukkeiden kulutus on EU:n vähäisintä. Kun tupakoivat kuluttavat EU:ssa keskimäärin 14,10 savuketta päivässä, vastaava luku on suomalaisten tupakoijien keskuudessa 9,97. Suurinta tupakoivien savukkeiden kulutus on Kreikassa, jossa tupakoivat polttavat keskimäärin 18,13 savuketta päivässä.

Nikotiinipusseja käytetään eniten Ruotsissa

Nikotiinipussien päivittäinen käyttö on EU-maissa vähäistä. Päivittäistä käyttöä on ainoastaan Ruotsissa (6 %), Tanskassa (2 %), Italiassa (1 %), Luxemburgissa (1 %), Suomessa (1 %) ja Virossa (1 %).

Eurobarometrin aineisto on kerätty touko-kesäkuussa 2023. Vastaajia on yhteensä 26 358.

Lähde

Euroopan komissio (6/2024): Attitudes of Europeans towards tobacco and related products May-June 2023 (pdf)