Irlanti kieltää kertakäyttöiset sähkösavukkeet

Irlannissa terveysministeri Stephen Donnelly esitti sähkösavukkeiden myynnin, valmistuksen ja maahantuonnin kieltämistä. Irlannin hallitus aikoo kieltää kertakäyttöiset sähkösavukkeet.

Terveysministeri haluaa myös rajoittaa pakkausten ja laitteiden värejä ja kuvia, jotta ne eivät houkuttelisi nuorempia kuluttajia.

Ministerineuvosto on hyväksynyt terveysministeri Stephen Donnellyn ehdottamat lakiluonnokset.

Irlannissa astui viime vuonna voimaan laki, joka kieltää sähkösavukkeiden myynnin alle 18-vuotiaille.

Sähkösavukkeiden hävittämisestä on esitetty huolia, sillä pattereita sisältävien laitteiden epäasianmukainen kierrättäminen voi johtaa myrkyllisten yhdisteiden vapautumiseen ympäristöön.

Huolta on esitetty myös siitä, että Irlannissa myytävissä nikotiinituotteissa on sallittu korkeat nikotiinipitoisuudet, minkä vuoksi niitä ei pidetä tehokkaana keinona tupakoinnin lopettamiseen.

Ehdotetussa laissa on myös säädöksiä pakkauksista ja myyntipaikkojen esillepanosta. Lisäksi mukana on säädöksiä sähkösavukkeiden hävittämisestä ja makuaineista.

Kansanterveysministeri Colm Burken mukaan sääntelyn pääasiallisena syynä on se, että monet sähkösavukkeita käyttäneet ihmiset ovat siirtyneet myöhemmin tupakointiin.

Irlanti oli yksi useista Euroopan maista, jotka ottavat käyttöön vastaavanlaisia sääntelyjä.

Lähde
BBC (10.9.2024): Irish cabinet to approve ban on disposable vapes
Breakingnews.ie (10.9.2024): Disposable vapes set to be banned in Ireland under new law