Tupakkateollisuus markkinoi tuotteitaan suoraan nuorille, paljastaa uusi dokumentti

Tanskalaisen TV 2:n uusi dokumentti paljastaa, kuinka tupakkajätti British American Tobacco (BAT) mainostaa uusia nikotiinituotteitaan suoraan nuorille. Tanskassa tupakka- ja nikotiinituotteiden mainostaminen on laitonta.

Dokumentissa Røgsløret fra tobaksindustrien (Tupakkateollisuuden savuverho) näytetään esimerkkejä tupakkateollisuuden laittomista työtavoista. Dokumentissa esitettävät piilotallenteet paljastavat, miten tupakkajätti BAT tarjoutuu maksamaan erikoistapahtumista kahviloissa ja yöelämässä ja mainostaa tapahtumissa nikotiinituotteitaan nuorelle yleisölle.

Dokumentissa muun muassa nähdään, kuinka BAT järjestää yöelämässä suuren tapahtuman, jossa esiintyy tunnettuja muusikkoja. BAT tarjoaa tilaisuudessa ilmaista alkoholia sekä markkinoi uutta kuumennettavaa tupakkatuotettaan GLO:ta. Vieraille ilmaiseen tapahtumaan on kutsuttu satoja tanskalaisissa baareissa ja kioskeissa työskenteleviä nuoria.

Tupakkateollisuus markkinoi tuotettaan myös tarjoamalla makunäytteitä esimerkiksi koulujen lähistöillä ja kioskeissa.

Asiantuntijat arvioivat TV 2:lle, että tapahtumat ovat vastoin Tanskan tupakkalakia. Laki kieltää kaupalliset tapahtumat, jotka edistävät tupakka- ja nikotiinituotteiden myyntiä.

Yhä useammat nuoret ovat riippuvaisia nikotiinituotteista

Tanskan kansanterveysinstituutin uudet luvut osoittavat, että yhä useammat nuoret käyttävät tupakka- ja nikotiinituotteita. Vuonna 2020 15–29-vuotiaista tupakkaa tai nikotiinituotetta käytti päivittäin tai satunnaisesti 26 prosenttia. Nyt määrä on noussut 35 prosenttiin.

Luvut osoittavat, että suurin kasvu on tapahtunut 15–17-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa erityisesti uudet tuotteet ovat suosittuja. Yli puolet nuorista nikotiinin käyttäjistä alkaa käyttää esimerkiksi sähkötupakkaa tai nikotiinipussia, vaikka he eivät olisi aiemmin koskaan tupakoineetkaan.

Lähde
TV 2 (13.4.2023): Dokumentar afdækker tobaksgigants reklame mod unge