Nikotiinipussien säätely etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti lausuntokierrokselle tupakkalain muutosesityksen, jossa ehdotetaan lisättäväksi savuttomista nikotiinituotteista määritelmä, joka kattaisi nikotiinipussit ja niitä läheisesti muistuttavat tuotteet.

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että näitä tuotteita säädettäisiin samalla tavalla kuin suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa, purutupakkaa ja nenänuuskaa. Tämä tarkoittaisi ns. nikotiinipussien myynnin, muun luovuttamisen ja välittämisen kieltoa sekä maahantuonnin pääasiallista kieltoa.

Lakiehdotus on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Lausuntopyyntö ja hallituksen esitys. 

Lausuntokierros päättyy 22.5.2023.

Tupakkalain kiireellinen muuttaminen perustuu Fimean huhtikuun alussa tekemään tulkinnanmuutokseen, jonka mukaan nikotiinipusseja ei enää säädellä lääkelaissa. Tämä tarkoitti, että nikotiinipussien maahantuonti vapautui. Nikotiinipussit katsotaan tupakkalaissa kuuluvaksi tupakan vastikkeisiin, jolloin niiden säätely on muita nikotiinituotteita väljempää ja ne voidaan mm. maustaa erityisesti nuoria houkuttelevilla makuaineilla (mm. hedelmien maut, vanilja, minttu, samppanja).

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) toi myöhemmin esiin, että nikotiinipussit siirtyivät Fimean linjauksen myötä tupakkalain lisäksi myös kemikaalilainsäädännön piiriin, koska nikotiinipussit saattavat sisältää suuriakin määriä nikotiinia, joka on terveydelle ja ympäristölle vaarallinen kemikaali.

Lue lisää: Nikotiinipussit tupakka- ja kemikaalilain alaisuuteen