Euroopassa tavoitellaan tupakatonta sukupolvea

Euroopan Tupakka tai terveys -konferenssi järjestettiin Madridissa 26.28.4.2023. Konferenssi kannusti ponnistelemaan aktiivisesti tupakattoman sukupolven saavuttamiseksi Euroopassa vuoteen 2040 mennessä. Terveysjärjestö Suomen ASH ry korostaa, että nuoria on suojeltava tupakkateollisuuden markkinoinnilta. Kokouksessa vallitsi laaja yksimielisyys tarpeesta säädellä tiukasti uusia nikotiinituotteita tai kieltää ne.

EU:n ja Ison-Britannian 15–24-vuotiaista kansalaisista 20 prosenttia tupakoi vuoden 2021 Eurobarometrin mukaan. Tupakointi on yhä ehkäistävissä olevien sairauksien ja kuolemien johtava syy niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisestikin.

”Nuoriin on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä Euroopassa 93 prosenttia tupakoivista aloittaa tupakoinnin ennen 26 vuoden ikää”, toteaa Euroopan Syöpäyhdistyksen puheenjohtaja Rui Medeiros konferenssin tiedotteessa.

Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska alusti konferenssissa savuttoman ja nikotiinittoman Suomen saavuttamisen strategioista.

”Koska valtaosa nuorista aloittaa tupakoinnin jo ennen 20 vuoden ikää, sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdotti tupakan ostoikärajan nostamista Suomessa 18 vuodesta 20 vuoteen”, Pekka Puska huomauttaa.

Tupakkalait laajenemassa useissa Euroopan maissa

Suomen ASH:n toiminnanjohtajan Mervi Haran mukaan asenteet suosivat savutonta ja nikotiinitonta Eurooppaa, ja useissa maissa tupakkalakia ollaan kehittämässä entisestään.

”Konferenssia isännöivä Espanja aikoo lisätä tupakkapakkauksiin varoitusmerkinnät ja kieltää makuaineet. Myös veronkorotuksia tarvitaan, sillä Espanjassa on tällä hetkellä Euroopan halvin tupakka”, Mervi Hara kertoo.

Lisäksi esimerkiksi Hollannissa vähennetään tupakan myyntipisteitä, ja tarkoituksena on kieltää tupakan myynti vuoteen 2032 mennessä kaikkialla muualla paitsi tupakan myyntiin erikoistuneissa kaupoissa. Vuonna 2024 tupakan myynti kielletään supermarketeissa. Huhtikuussa Hollannin hallitus ilmoitti kieltävänsä nikotiinipussien myynnin.

Euroopassa on myös vireillä kansalaisaloite ensimmäisen tupakattoman sukupolven saavuttamiseksi jo vuoteen 2030 mennessä. Siinä muun muassa esitetään tupakka- ja nikotiinituotteiden myyntikieltoa kaikille vuoden 2010 jälkeen syntyneille. Jos kansalaisaloitteeseen saadaan miljoona allekirjoitusta EU-maista vuoden aikana, Euroopan unionin komissio ottaa asian käsiteltäväksi.

Nuoria suojeltava myös uusilta nikotiinituotteilta

Konferenssissa jaettiin huoli tupakkateollisuuden kehittämistä uusista nikotiinituotteista ja niiden markkinoinnista erityisesti nuorille.

”Kun perinteinen tupakointi on vähentynyt, uusien nikotiinituotteiden vahva säätely on tarpeen nuorten nikotiiniriippuvuuden torjumiseksi. Hollanti on näyttänyt tästä hyvää esimerkkiä ilmoittamalla kieltävänsä nikotiinipussit ja muut tupakattomat nikotiinituotteet”, Pekka Puska sanoo.

Konferenssissa tuotiin esiin tupakkamarkkinoinnin leviäminen sosiaaliseen mediaan ja suoratoistopalveluihin. Espanjan syöpäyhdistyksen tutkimuksen mukaan jopa 91 prosenttia nuorista on nähnyt sosiaalisessa mediassa tai videoalustoilla tupakointia tai sen uusia muotoja 30 viime päivän aikana.

”Euroopassa tarvitaan myös sosiaalisessa mediassa ja suoratoistopalveluissa tapahtuvan markkinoinnin säätelyä, sillä nämä ovat nykyisin tehokkaita väyliä nuorten tavoittamiseen”, Mervi Hara toteaa.

Tupakka tai terveys -konferenssi:

  • Tupakka tai terveys -konferenssi järjestetään joka kolmas vuosi Euroopan syöpäjärjestön (European Cancer League) suojeluksessa.
  • Konferenssiin osallistui tänä vuonna noin 500 henkilöä yli 40 maasta. Järjestäjinä toimivat Espanjan Syöpäyhdistys (Spanish Association Against Cancer) ja Espanjan tupakointia ehkäisevä komitea (Spanish Commitee on Tobacco Prevention).
  • Ensimmäinen Euroopan Tupakka tai terveys -konferenssi pidettiin Suomessa vuonna 1996.
  • Konferenssin verkkosivu: ectoh.org