Mentolisavukkeiden kielto ei lisää laittomien savukkeiden kauppaa

Uuden tutkimuksen mukaan Kanadan päätös kieltää mentoli savukkeiden tunnusomaisena makuna ei lisännyt mentolisavukkeiden laitonta kauppaa. 

Kanadan mentolisavukekieltoa koskeva tutkimus kumoaa tupakkateollisuuden väitteen, jonka mukaan mentolisavukekielto lisäisi laittomien savukkeiden ostoa. Tupakkateollisuus on muun muassa todennut, että Food and Drug Administrationin (FDA) ehdottama mentolisavukkeiden kielto Yhdysvalloissa johtaisi laittoman savukekaupan merkittävään kasvuun.

Waterloon yliopiston International Tobacco Control (ITC) -politiikan arviointiprojektin tutkijat arvioivat liittovaltion ja provinssin mentolisavukekiellon vaikutuksia Kanadassa. Tupakoitsijoilta kysyttiin ennen ja jälkeen kiellon, mikä oli heidän viimeksi ostamansa savukemerkki ja oliko se mentolin makuinen. Kiellon jälkeen tupakointia jatkaneilta kysyttiin myös, mistä he olivat viimeksi savukkeensa ostaneet.

”Tupakkateollisuus on pitkään väittänyt, että tupakoinnin vähentämiseen tähtäävät toimet johtaisivat savukkeiden laittoman kaupan merkittävään kasvuun”, kertoo tohtori Janet Chung-Hall, ITC:n tutkija ja uuden tutkimuksen johtava tutkija. ”Voimme lisätä Kanadan mentolikiellon tehokkaiden toimien pitkälle listalle, jotka ovat kumonneet tupakkateollisuuden pelottelutaktiikkaa laittoman kaupan lisääntymisestä.”

ITC-projektin ja Ontarion arviointitutkimuksen tiedot yhdistänyt vuoden 2022 tutkimus osoitti, että Kanadan mentolisavukekiellon myötä tupakoinnin lopettaminen lisääntyi mentolisavukkeita polttavien keskuudessa 7,3 prosenttia enemmän kuin ei-mentolia tupakoivien. Tutkimuksen perusteella ITC:n tutkijat arvioivat, että mentolisavukekielto Yhdysvalloissa saisi 1,33 miljoonaa tupakoitsijaa lopettamaan tupakoinnin.

”Aiemmat tutkimuksemme Kanadasta ja Alankomaista osoittivat, että mentolisavukkeiden kielto vähentää merkittävästi tupakointia”, kertoo tohtori Geoffrey Fong, ITC-projektin päätutkija ja psykologian ja kansanterveystieteiden professori Waterloosta. ”Nämä havainnot tarjoavat vahvoja todisteita FDA:n ehdottaman mentolisavukekiellon tueksi.”

Terveysviranomaiset, mukaan lukien Maailman terveysjärjestö, ovat jo pitkään vaatineet mentolin kieltämistä savukkeissa, sillä se edistää tupakointia. Kanada on yksi ensimmäisistä maista, joka kielsi mentolisavukkeet, ja tähän mennessä yli 30 maata on ottanut käyttöön samanlaisia kieltoja.

Tutkimus ilmestyi Tobacco Control -lehdessä.

Lue myös Suomen ASH:n uutinen EU:n mentolisavukekiellosta.

Lähde
Waterloo News (12.1.2023): Study refutes industry claims that ban on menthol cigarettes leads to increased use of illegal smokes