Kertakäyttöisiä sähkösavukkeita vaaditaan kiellettäväksi Ranskassa

Ranskassa 22 ympäristö- ja kansanterveysjärjestöä vaati kertakäyttöisten sähkösavukkeiden eli puffien kieltämistä. Järjestöt korostavat sähkösavukkeiden roolia nikotiiniriippuvuuden aloittajina sekä niistä syntyvien jätteiden olevan ympäristörasite.

Terveysasiantuntijat uskovat, että kertakäyttöiset sähkösavukkeet ovat portti nikotiiniriippuvuuteen, sillä ne sisältävät nikotiinisuoloja. Alliance contre le Tabacin (ACT) vuonna 2022 julkaiseman tutkimuksen mukaan 28 % kyselyyn vastanneista 13–16-vuotiaista nuorista oli aloittanut nikotiinituotteiden käytön puffien avulla.

Ranskan kansallinen tupakkavalvontakomitea (Comité national contre le tabagisme) ja ACT vaativat puffien kieltoa jo lokakuussa 2022.

Puffit saapuivat Ranskan markkinoille syksyllä 2021 ja ovat saavuttaneet valtavan suosion nuorten keskuudessa. Ne ovat savukkeita halvempia, sisältävät 600–2000 puhallusta ja jopa 2 % nikotiinia. Niitä markkinoidaan värikkäissä pakkauksissa, jotka näyttävät olevan suunniteltu enemmän nuorille kuin tupakoinnin lopettamiseen.

Puffit sisältävät litiumpariston, kemiallisia aineita ja kierrätykseen sopimattomia muovi- ja elektroniikkakomponentteja. Ne saastuttavat maaperää, vesistöjä ja valtameriä ja uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Myös Irlannissa, Belgiassa, Skotlannissa ja Saksassa vaaditaan kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kieltoa.

Lähde
Génération Sans Tabac (3.5.2023): Des associations environnementales et de santé publique demandent l’interdiction des puffs en France