Belgian terveysministeri haluaa kieltää nikotiinipussit

Belgian terveysministeri Frank Vandenbroucke vaatii nikotiinipussien kieltoa. Tupakattomat nikotiinipussit laillistettiin Belgiassa vuonna 2021, jota ennen niitä myytiin ”lääkinnällisinä tuotteina”.

Aivan kuten sähkösavukkeetkin, myös nikotiinipussit voivat olla ponnahduslauta tupakoinnin aloittamiseen, terveysministeri Vandenbrouck huomautti. Hän muistutti Belgian tavoitteesta saavuttaa tupakaton sukupolvi, ja että keino tämän tavoitteen saavuttamiseksi on estää lasten ja nuorten tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön aloittaminen.

Nikotiinipussit ovat uusin lisäys tupakkayritysten tuotevalikoimassa. Ne sisältävät synteettistä nikotiinia, kasvikuituja sekä nuoria houkuttelevia makuja.

Tupakkayritykset investoivat uusien tuotteiden kehittämiseen vastatakseen perinteisten savukkeiden käytön maailmanlaajuiseen vähenemiseen, ylläpitääkseen nikotiiniriippuvuutta sekä saadakseen uusia asiakkaita.

Nikotiinipusseja markkinoidaan aggressiivisesti

Tupakkayhtiöt, kuten British American Tobaccon (BAT) ja Imperial Brands, markkinoivat nikotiinipusseja aggressiivisesti, mikä on nostanut Belgiassa niiden suosiota.

Kiertääkseen tupakointikieltoja, BAT sponsoroi useita tapahtumia, kuten Tomorrowland-musiikkifestivaalia, myymällä nikotiinipusseja. Lisäksi The Bureau of Investigative Journalism -järjestön vuonna 2021 julkaisema raportti paljasti, että BAT on maksanut somevaikuttajille kalliista mainoskampanjoista, jotta vaikuttajat mainostaisivat nikotiinipusseja TikTokin nuorelle yleisöille.

Belgian syöpäsäätiö on vaatinut nikotiinipussien myynnin lopettamista tapahtumissa ja festivaaleilla.

Ranskassa nikotiinipusseja on ollut saatavilla tupakkakaupoissa vuoden 2022 lopusta lähtien. Joulukuussa 2022 BAT toi nikotiinipussituotemerkki VELO:n verkkokauppoihin. Tuotetta markkinoidaan ”pienempiriskisenä vaihtoehtona” tupakoinnille, ja niiden makuvaihtoehtoja monipuolistetaan aktiivisesti. Yhä useammat ranskankieliset verkkosivustot myyvät näitä tuotteita ja mainostavat niitä sosiaalisessa mediassa.

Lähteet
The Brussels Times (25.1.2022): Belgium’s Health Minister wants nicotine pouches banned
The Brussels Times (25.4.2022): Trendy and colourful: Nicotine pouches entice young Belgians