Tupakkajätti on lobannut salaisesti höyryttelijäjärjestön avulla

Tupakkajätti British American Tobaccolla (BAT) on ollut keskeinen rooli sähkösavukkeiden säätelyä vastustavan eturyhmä World Vapers’ Alliancen (WVA) toiminnassa, paljastaa The Daily Beast -lehti. Selvitys perustuu tupakkayhtiön sisäisiin asiakirjoihin.

Tupakkayhtiöt ovat vuosikymmenien ajan salaa luoneet, rahoittaneet ja organisoineet riippumattomalta kuulostavia eturyhmiä heikentääkseen kansanterveyttä edistäviä toimia. Uusin paljastus on British American Tobaccon toiminta höyryttelijäjärjestö World Vaper´s Alliance, WVA:n taustalla.

Sisäisten asiakirjojen ja muiden lähteiden mukaan BAT:lla on ollut keskeinen rooli höyryttelijäjärjestössä, mutta tupakkayhtiön rooli kampanjoinnissa pyrittiin tarkasti ja aktiivisesti salaamaan. Muun muassa yrityksen maininta aihetta koskevassa sisäisessä kirjeenvaihdossa oli kielletty ja yhteydenpito tupakkajätin yhdyshenkilöiden kanssa käytiin vain puhelimitse.

Tehdyn selvityksen mukaan BAT on organisoinut järjestön mainoskampanjoita sekä rahoitusta. Tupakkajätti ja WVA ovat kampanjoilla kannustaneet ruohonjuuritason toimijoita painostamaan kansanedustajia sekä Euroopan parlamentin jäseniä kumoamaan sähkösavukkeita koskevia lainsäädöksiä käyttämällä tekaistuja kansalaiskirjeitä. WVA:n verkkosivuston mukaan suurimpia huolenaiheita olivat makuaineiden kielto, terveysvaroitukset sekä vero- ja hintasäännökset.

BAT mahdollisti merkittävästi myös järjestön henkilöresursseja. Virallisena toimijana oli BAT:n globaali kampanjapäällikkö Marcin Wiktorwitz. Hänelle annettiin kaikki sosiaalisen median mainokset tarkistettavaksi sekä raportoitiin suoraan mainonnasta. Lisäksi WVA julkaisi Facebook-mainoksia ympäri maailmaa, mutta harvoin omalla nimellään eikä missään nimessä British American Tobaccon nimellä.

Digitaalisten ponnistelujen lisäksi järjestö sponsoroi myös Vape Bus Tour 2021 -tapahtumaa, jonka näkyvänä merkkinä oli pakettiauto, jonka kattoon oli kiinnitetty vaaleanpunainen nyrkkeilyhanska.

Merkillepantavaa on, ettei British American Tobaccoa ole listattu World Vaper´s Alliancen   yhteistyökumppaneiden joukkoon.

Lähde
The Daily Beast (8.1.2022): Guess Who’s Secretly Backing This ‘Anti-Smoking’ Vape Group