Nuoret altistuvat jatkuvasti runsaalle määrälle tupakointikuvia

Tupakointi on yhä yleistä nuorten suosimissa sarjoissa, selviää Truth Initiativen julkaisemassa raportissa. Raportissa tarkastellaan 15—24-vuotiaiden nuorten vuoden 2020 eniten katsomia sarjoja, elokuvia ja musiikkivideoita sekä niissä esiintyvää tupakointia.

Amerikkalaisen Truth Initiativen julkaiseman raportin mukaan vuonna 2020 nuorten eniten katsomista sarjoista jopa 60 prosentissa esiintyy tupakointia. Luku on 13 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuonna 2019, mutta määrä on edelleen suuri. Lisäksi nuorten suosimista maratonkatseltavista sarjoista tupakointia oli 64 prosentissa.

Raportin mukaan Netflix julkaisi neljättä vuotta peräkkäin eniten tupakointia sisältäviä sarjoja. Yksi syy tulokseen on jo vuonna 2019 julkaistu hittisarja The Queen’s Gambit, jossa tupakointia esiintyi jokaisessa jaksossa. Tupakointi jopa lisääntyi joissain sarjoissa, kuten The Umbrella Academyssa. Muita nuorten katsotuimpia sarjoja, joissa esiintyi runsasta tupakan käyttöä, olivat Netflixin Big Mouth sekä Foxin The Simpsons ja Shameless.

Raportissa tarkasteltiin myös elokuvissa esiintyvää tupakointia. Vuoden 2020 suosituimmista elokuvista jopa 38 prosentissa tupakoitiin. Näistä elokuvista kymmenen oli luokiteltu 13-vuotiaille sopiviksi tai vanhempien seurassa katsottavaksi. Esimerkiksi vanhempien seurassa katsottavaksi luokiteltu elokuva The Personal History of David Copperfield sisälsi 13 tupakointikohtausta.

Tupakointia esiintyi myös musiikkivideoissa, kuten Camila Cabellon My Oh My -videolla sekä The Weekendin Heartless-kappaleen videolla. Billboardin vuoden 2020 suosituimpien kappaleiden musiikkivideoista tupakointikuvaa esiintyi kaikkiaan jopa 23 prosentissa. Osassa musiikkivideoista esiintyi myös sähkötupakointia. Pelkästään näitä videoita striimattiin Youtubessa yhteensä 6 miljardia kertaa.

Selvityksessä havaittiin myös positiivisia muutoksia. Muun muassa Netflixin sarjat 13 Reasons Why ja Fuller House eivät enää lainkaan julkaise tupakointikuvaa. Lisäksi osa sarjoista, kuten Shameless ja Big Mouth, vähensi tupakoinnin esiintymistä jaksoissaan. Myös elokuvissa tapahtui muutos parempaan: 101 dalmatialaista -elokuvan pääpahis ei polttanut lainkaan omassa vuonna 2020 julkaistussa nimikkoelokuvassaan Cruella.

Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan kiireellisiä toimia

Tupakoinnin yleisyys sarjoissa, elokuvissa ja musiikkivideoilla viittaa tupakoinnin ja sähkösavukkeiden normalisoitumiseen ja glamorisointiin viihdemediassa ja populaarikulttuurissa. Truth Initiativen tutkimuksen mukaan nuoren jatkuva altistuminen tupakointikuville kolminkertaistaa nuoren riskin aloittaa sähkötupakan käyttö, mikä on kansanterveydellinen ongelma.

Truth Initiative kehottaa kiireellisiin toimiin ongelman ratkaisemiseksi. Järjestö ehdottaa sisällöntuottajia muun muassa kehittämään tupakanvastaisia käytäntöjään, lisäämään tupakanvastaista mainontaa sekä kouluttamaan ohjaajia, käsikirjoittajia ja tuottajia siitä, miksi on tärkeää pitää tupakointi poissa heidän töistään.

Lähde
Truth Initiative (12/2021): Nicotine On Demand: While You Were Streaming 2021 (pdf)