Sähkösavukkeiden käyttö perinteisten savukkeiden rinnalla ei vähennä tupakoinnista johtuvien sydänsairauksien riskiä

Uusi tutkimus osoittaa, että tupakkaa ja sähkösavukkeita rinnakkain polttavilla on samat sydän- ja verisuonitautiriskit kuin heillä, jotka polttavat vain perinteisiä savukkeita. Tutkijat vertasivat yli 24 000 tupakanpolttajan, sähkösavukkeiden polttajan ja rinnakkaiskäyttäjän sydän- ja verisuoniterveyttä. Tutkimus jatkuu yhä.

American Heart Associationin Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin Population Assessment of Tobacco and Health -tutkimukseen kerättyjä tietoja terveydestä ja nikotiinin käytöstä vuosina 2013–2019. Tutkimusaineisto koostuu itseraportoiduista tiedoista.

Tutkijat eivät löytäneet tupakoijien, sähkösavukkeiden käyttäjien ja rinnakkaiskäyttäjien välillä merkittäviä eroja sydänkohtauksia, sydämen vajaatoimintaa tai aivohalvauksia koskevassa raportoinnissa. Pelkästään sähkösavukkeita käyttävät raportoivat sydän- ja verisuonitaudeista 30–40 prosenttia harvemmin, mutta sydämeen liittyvien tautitapahtumien määrä oli liian pieni, jotta tutkijat olisivat voineet tehdä niistä varmoja johtopäätöksiä.

Tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa sähkösavukkeista ja niiden vaikutuksista sydämen ja verisuonielimistön terveyteen. Sähkösavukkeista tarvitaan kuitenkin edelleen lisää tietoa, jotta niiden pitkän aikavälin riskeistä saadaan vahvaa näyttöä.

Bostonin yliopiston kansanterveyslaitoksen apulaisprofessori ja tutkimuksen vanhempi tutkija Andrew Stokes on huolissaan siitä, että suositukset sähkösavukkeen käytöstä perinteisen tupakoinnin lopettamiseksi voivat johtaa lisääntyneeseen rinnakkaiskäyttöön sekä sähkötupakan käytön aloittamiseen heidän keskuudessaan, jotka eivät ole koskaan ennen polttaneet. Asiantuntijat suosittelevat tupakoinnin lopettamisesta kiinnostuneita keskustelemaan terveydenhuollon kanssa.

American Heart Associationin tilastojen mukaan tupakointi ja passiivinen tupakointi aiheuttavat joka vuosi lähes yhden viidestä kuolemantapauksesta Yhdysvalloissa. Perinteinen tupakointi aiheuttaa sydänsairauksien ja aivohalvauksen lisäksi monenlaisia ​​terveysongelmia, kuten syöpää ja keuhkosairauksia. Sähkösavukkeet sisältävät monia myrkyllisiä kemikaaleja, mutta sitä, miten niiden pitkäaikainen käyttö vaikuttaa sydämen terveyteen, ei ole tutkittu tarpeeksi.

Lähde
Heart Attack and Stroke Symptoms (6.5.2022): https://www.heart.org/en/news/2022/05/06/smoking-both-traditional-and-e-cigarettes-may-carry-same-heart-risks-as-cigarettes-alone