Wales kielsi tupakoinnin koulujen, sairaaloiden ja leikkikenttien alueilla

Wales on kieltänyt tupakoinnin koulujen, sairaaloiden ja leikkikenttien alueilla 1.3.2021 lähtien. Lain tavoitteena on edistää maan savuttomuutta, ja sen nojalla näillä alueilla tupakoinnista voidaan tuomita 100 punnan sakkoihin.

Tällä hetkellä Walesin aikuisväestöstä 18 prosenttia tupakoi, ja tupakointi on yli 35-vuotiaiden yleisin ennenaikaisen, ehkäistävissä olevan kuolemansyyn aiheuttaja.

”Laki auttaa tupakoijia lopettamaan, ja ennen kaikkea se ehkäisee tupakoinnin aloittamista. Olemme nähneet sisätilojen tupakointikiellon merkityksen. Toivomme nyt vastaavan kaltaista menestystä”, WalesOnline siteeraa mielenterveys- ja hyvinvointialan ministeri Eluned Morgania.

Walesissa nuorista, 15–16-vuotiaista, noin kahdeksan prosenttia tupakoi viikoittain, ja noin 6000 lasta aloittaa tupakoinnin vuosittain.

ASH Walesin teettämän tutkimuksen mukaan 81 prosenttia aikuisista tupakoijista kokeili tupakointia ensimmäisen kerran 18-vuotiaana tai nuorempana. Järjestö uskoo lain ehkäisevän nuorten tupakointia.

Se myös toivoo lain tasoittavan tietä uusille savuttomille alueille. ASH Walesin mukaan ministerit ovatkin ennakoineet, että tupakointikieltoa pubien, kahvioiden ja ravintoloiden edustalla saatettaisiin harkita.

Tupakointi aiheuttaa Walesin terveydenhuollolle vuosittain 320 miljoonan punnan kustannukset.

Lähteet
ASH Wales Cymru (1.3.2021): Wales makes history by banning smoking in the grounds of schools and hospitals and in playgrounds
Wales Online (1.3.2021): These are the new rules on smoking in public places in Wales from today