Lääkäriverkosto varoittaa nikotiinin haitoista

Savuttomat nikotiinituotteet yleistyvät Suomessa ja maailmalla. Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto DAT nostaa esille nikotiinin haittoja.

Laajan ruotsalaistutkimuksen perusteella nuuskan käyttö lisää merkittävästi riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston mukaan tutkimus antaa lisää vahvistusta nikotiinin haitoista. Tutkimustietoa nikotiinialtistuksen kokonaismääristä sairauksien ilmaantuvuuteen tarvitaan kuitenkin yhä lisää.

Verkosto korostaa tiedotteessaan nikotiinin olevan hermomyrkky, joka vaikuttaa laaja-alaisesti elimistöön. Nikotiini aiheuttaa merkittävää riippuvuutta ja sen vaikutukset kehittyvässä elimistössä ovat erilaiset kuin aikuisen elimistössä.

Tupakkateollisuus on mainostanut nuuskaa, sähkösavukkeita ja höyrystettäviä tupakkatuotteita elimistölle vähemmän vaarallisina tuotteina kuin perinteistä tupakkaa. Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston mukaan samaa taktiikkaa käytettiin aikoinaan myös kevytsavukkeiden markkinoinnissa.

Neuvoloissa puututtava nikotiinin käyttöön

Verkoston mukaan ehkäisy-, äitiys- ja lastenneuvolakäynneillä tulee kertoa, että nikotiinin vaikutukset sikiössä ovat erilaiset ja merkittävästi haitallisemmat kuin aikuisessa elimistössä.

Nikotiini kulkeutuu helposti istukan läpi sikiöön ja sen pitoisuudet sikiön verenkierrossa saattavat olla suuremmat kuin äidillä. Verenkierron mukana nikotiini kulkeutuu kaikkiin sikiön kehittyviin elimiin. Sikiön altistuminen nikotiinille lisää myös riskiä nikotiiniriippuvuuden syntymiselle myöhemmin.

Lisäksi nikotiinialtistus vaikuttaa hedelmällisyyteen sekä naisilla että miehillä.