Irti Huumeista ry: kannabiksen dekriminalisointi ei vähentäisi huumehaittoja

Irti Huumeista ry:n mukaan mahdollisuus puuttua ihmisen päihdeongelmaan heikkenisi, jos kannabiksen käyttö, rajattu hallussapito ja kotiviljely sallittaisiin. Järjestö katsoo, että kansalaisaloite kannabiksen käytön dekriminalisoinnista tulee hylätä. Dekriminalisointi olisi takaisku tänä vuonna hyväksytylle Päihde- ja riippuvuusstrategialle.

Irti Huumeista ry painottaa, että nykyinen lainsäädäntö tukee kansanterveyden ylläpitoa sekä mahdollistaa huumeiden käyttöön puuttumisen sekä hoitoon ohjauksen. Valitettavan usein päihdesairas jää vaille mahdollisuutta toipua, vaikka siihen olisi tahtoa.

”Nykyään ei ole pakko rangaista huumeiden käytöstä, ja monin paikoin poliisit ohjaavat huumeita käyttävät hoitoon. Haasteena on liian vaikea hoitoonpääsy ja toimimattomat hoitopolut”, sanoo Irti Huumeista ry:n puheenjohtaja Sami Räsänen.

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka painottaa, että jos hoitoonpääsy ei parane, hoidon tarpeeseen ei pystytä vastaamaan nykyisenkään lainsäädännön aikana.

”Saati sitten, jos dekriminalisoinnin myötä hoidon tarve lisääntyy, kuten maailmalla on nähty. Toinen kysymys on ennaltaehkäisy. Kunnat ovat minimoineet ehkäisevän päihdetyön ja ulkoistaneet sen hyvinvointialueille, vaikka ennaltaehkäisy kuuluu kaikille hallinnonaloille.”

Vainikan mukaan lainsäädäntötyötä tulee tehdä nimenomaan haavoittuvassa asemassa olevien näkökulmasta ja miettiä etenkin lasten, nuorten ja huumeriippuvuuteen sairastuneiden hyvinvointia. Yhteiskuntapolitiikan tavoitteena pitää olla huumehaittojen vähentäminen, hän painottaa.

Kannabiksen käytön dekriminalisointia puolletaan muun muassa sillä, että useissa maissa ja Yhdysvaltojen osavaltioissa kannabiksen käyttö on sallittu. Yhdysvaltojen Colorado salli kannabiksen käytön vuonna 2014. Dekriminalisoinnin jälkeen yli 12-vuotiaiden kannabiksen käyttö lisääntyi 58 prosenttia ja aikuisten 94 prosenttia, liikenneturvallisuus heikkeni, käyttöön liittyvät ensiapukäynnit kaksinkertaistuivat ja käyttöön liittyvien itsemurhien osuus lisääntyi 10 prosenttia.


Lähde

Irti Huumeista ry:n tiedote (29.11.2021): Kannabiksen käyttörikoksen poistaminen ei vähentäisi huumehaittoja (pdf)