Alkoholiveron kaksinkertaistaminen estäisi 5000 syöpäkuolemaa vuosittain
Arviolta 10 700 uutta syöpätapausta ja 4850 alkoholiin liittyvää syöpäkuolemaa voitaisiin välttää vuosittain WHO Euroopan alueella kaksinkertaistamalla nykyiset alkoholijuomien valmisteverot.
Arviot perustuvat the Lancet Regional Health – Europe -lehdessä julkaistuun tutkimukseen Modelling the impact of increased alcohol taxation on alcohol-attributable cancers in the WHO European Region. Syöpäluvut ovat vuodelta 2019, ja ne kerättiin 50 maasta WHO Euroopan alueelta.
Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (International Agency for Research on Cancer) luokittelee alkoholin ryhmään 1 kuuluvaksi karsinogeeniksi, mikä tarkoittaa, että se aiheuttaa syöpää. Alkoholi on yhdistetty suun, nielun, ruokatorven, peräsuolen, maksan ja kurkunpään syöpiin sekä naisilla rintasyöpään.
Alkoholin valmisteveron kaksinkertaistaminen vähentäisi arviolta eniten rintasyöpää ja peräsuolen syöpää. Yli 1000 naisen elämä olisi potentiaalisesti pelastettavissa rintasyövän osalta ja 1700 miehen ja naisen elämä peräsuolen syövän osalta.
WHO Euroopan syöpäluvut maailman korkeimmat
”Vuonna 2020 yli 4,8 miljoonaan ihmistä sairastui syöpään WHO Euroopan alueella”, kertoo Dr Carina Ferreira-Bores, WHO Euroopan tarttumattomien tautien ehkäisykeskuksen johtaja ja yksi tutkimuksen tekijöistä.
Ferreira-Boreksen mukaan WHO Euroopan alueen syöpätapausten määrä on maailman korkein ja suuri alkoholinkulutus vaikuttaa tähän. Alkoholi on yhdistetty seitsemään eri syöpätyyppiin.
”WHO:n uusi mallintamistutkimus osoittaa, että verotus voi tehokkaasti vähentää alkoholiin liittyviä syöpiä. WHO Euroopan alueella nykyisten alkoholin valmisteverojen kaksinkertaistaminen voi auttaa välttämään 6 prosenttia uusista syöpätapauksista ja -kuolemista.”
Kolme maata hyötyisi veronkorotuksista eniten
Kaikista potentiaalisesti pelastettavista ihmishengistä lähes 40 prosenttia asuu Isossa-Britanniassa, Venäjällä ja Saksassa, ja WHO Euroopan mukaan nämä maat olisivat uudistuksen suurimmat voittajat.
Alkoholin valmisteveron kaksinkertaistamisella syöpätapauksia ja kuolemia vältettäisiin:
- Isossa-Britanniassa – yli 1800 syöpätapausta ja 680 syöpäkuolemaa
- Venäjällä – yli 1400 syöpätapausta ja 725 syöpäkuolemaa
- Saksassa – yli 1250 syöpätapausta ja 525 syöpäkuolemaa
Seuraavat maat voisivat estää prosentuaalisesti suurimman osan alkoholiin liittyvistä syöpähaitoista muihin alueen maihin verrattuna:
- Norja – 23,7 prosenttia uusista syöpätapauksista ja 23,8 prosenttia syöpäkuolemista
- Armenia – 16, 9 prosenttia uusista syöpätapauksista ja 16,8 prosenttia syöpäkuolemista
- Islanti – 14,3 prosenttia uusista syöpätapauksista ja 14,2 prosenttia syöpäkuolemista
Hinta, saatavuus ja markkinointi vaikuttavat kulutukseen
Tutkimuksen toisen tekijän Dr Jürgen Rehmin mukaan alkoholin verotus on tällä hetkellä yhä matalaa WHO Euroopan alueella ja etenkin EU:ssa. Tästä syystä WHO Eurooppa suosittelee alkoholiverojen korottamista yhtenä parhaana keinona vaikuttaa ihmisten terveyteen. Lisäksi Euroopan komissio tarkistaa alkoholin verotusta koskevaa lainsäädäntöä varmistaakseen, että se pysyy tarkoituksenmukaisena julkisten tulojen ja terveydensuojelun näkökulmasta.
Muita tehokkaita keinoja ovat alkoholin saatavuuden rajoittaminen vähittäismyynnissä esimerkiksi lyhennetyillä myyntiajoilla sekä alkoholin mainontaa koskevat kiellot tai kattavat rajoitukset.
Lähteet
The Lancet Regional Health Europe (14.9.2021): Modelling the impact of increased alcohol taxation on alcohol-attributable cancers in the WHO European Region
WHO (20.9.2021): 5000 alcohol-related cancer deaths could be prevented every year by doubling alcohol taxes in the European Region, says WHO/Europe