Tupakkayhtiö viherpeseytyy Kanariansaarilla

Tupakkayhtiö Philip Morris ja Teguisen kaupunki ovat tehneet sopimuksen Kanariansaariin kuuluvan La Graciosan saaren savuttomuudesta. Sopimus on tupakkayhtiölle keino kiillottaa imagoaan ja markkinoida kuumennettavaa tupakkatuotettaan. Suomen ASH vaatii yhdessä 150 organisaation kanssa sopimuksen purkamista.

Sopimuksen mukaan La Graciosan saaresta tehdään täysin savuton. Sopimus ei kuitenkaan lisää saaren savuttomia alueita, vaan viittaa siihen, että sähkösavukkeiden ja kuumennettavan tupakan käyttö on sallittava tupakointialueilla.

La Graciosaan liittyvä sopimus on herättänyt huolta maailmanlaajuisesti, ja 150 organisaatiota, Suomen ASH mukaan lukien, vaatii Espanjan pääministerille sekä Teguisen pormestarille osoitetuissa kirjeissä sopimuksen purkamista.

Kirjeissä huomautetaan sopimuksen rikkovan WHO:n tupakkapuitesopimusta, jonka myös Espanja on ratifioinut. Tupakkapuitesopimuksen mukaan (artikla 5.3) tupakkateollisuuden ei pidä antaa sekaantua tai sponsoroida julkisen hallinnon toimia.

La Graciosaan liittyvä sopimus rikkoo myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, erityisesti hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää 3. tavoitetta, jossa valtioita kehotetaan vahvistamaan WHO:n tupakkapuitesopimuksen täytäntöönpanoa.

Uusia tuotteita kohdennetaan nuorille

Sopimuksen purkamista vaativissa kirjeissä muistutetaan tupakan aiheuttavan maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa, Espanjassa 69 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Tupakoinnin vähentyessä tupakkayhtiöt ovat kehittäneet ja alkaneet markkinoida kuumennettavia tupakkatuotteita ja sähkösavukkeita. Uusia nikotiinituotteita kohdennetaan erityisesti nuorille myös epätavallisin keinoin, kuten ”Savuton La Graciosa” -kampanja.

Espanjan tupakan vastainen yhteisö on tarjonnut Teguisan kaupungille apua Savuton La Graciosa -kampanjan uudelleen suuntaamiseksi kansanterveyden ja ympäristön hyväksi ilman tupakkayhtiön osallistumista. Kaupunki ei ole hyväksynyt ehdotusta. Sen sijaan se on päättänyt jatkaa yhteistyötään tupakkayhtiön kanssa.

Samalla, kun PMI esittää toimivansa savuttomuuden asialla La Graciosan saarella, se boikotoi Espanjan savuttomia alueita Hosteleria de Españan kautta.

Lähde
ASH Action on Smoking & health (9.9.2021): 150 Organizations Worldwide Demand that the Island of La Graciosa Break Its Agreement with Philip Morris