Tupakkayhtiöt tekevät lahjoituksia koronakriisin varjolla

Tupakkayhtiöt ovat lahjoittaneet hengityslaitteita ja rahaa terveydenhuoltoon ja järjestöille koronakriisin aikana. Esimerkiksi PMI lahjoitti Ukrainassa toimivalle terveysjärjestölle 350 000 euroa koronaviruksen vastaiseen työhön. Lahjoitukset rikkovat kansainvälistä tupakkasopimusta.

Tupakkayhtiö Philip Morris International on lahjoittanut Euronewsin  artikkelin mukaan noin 350 000 euroa Ukrainassa toimivalle yksityisrahoitteiselle Health for All -järjestölle koronaviruksen vastaiseen työhön. Kreikassa yhtiö lahjoitti hengityslaitteita sairaaloille, ja Romanian Punainen Risti sai niin ikään PMI:ltä miljoonan dollarin lahjoituksen. Imperial Tobacco puolestaan on auttanut sponsoroimaan hengityslaitetta sekä lahjoittanut rahaa Ukrainassa.

Yhtiöt väittävät tekevänsä hyvää, mutta esimerkiksi tupakkayhtiöiden sekaantumista tupakkakontrolliin tutkiva Global Center for Good Governance in Tobacco Control (GGTC) näkee asian toisin.

”Monet hallitukset ovat haavoittuvaisia pandemian vastaisessa työssä rahoituksen puuttumisen takia. Yhtiöt hyödyntävät pandemiaa lahjoittaakseen rahaa organisaatioille ja hallituksille. Tämä on osa niiden imagon kohentamiseen ja poliitikkojen tavoittamiseen liittyvää strategiaa”, tohtori Mary Assunta GGTC:stä toteaa.

Myös tohtori Mateusz Zatoński Bathin yliopiston Tobacco Control Research Groupista toteaa, että tupakkateollisuus toimii tavanomaiseen tapaansa väittämällä, että se tukee hallituksia pandemiassa. Samalla teollisuus puuttuu hallitusten tupakan torjuntaan.

”Lahjoitukset ovat tupakkateollisuuden tapa antaa itsestään kuva mallikansalaisena sekä oikeutettuna yhteistyökumppanina päätöksentekijöille. Samalla yhtiöt väittävät harhaanjohtavasti, että uudet tupakkaa torjuvat politiikat, tai mikä tahansa, mikä voi vahingoittaa yhtiöiden liiketoimintaa, aiheuttavat sosiaalisia ja taloudellisia haittoja.”

Zatońskin mukaan tupakkayhtiöt lahjoittavat usein rahaa organisaatioille, joilla on poliittisia yhteyksiä, koska se voi mahdollistaa yhtiöiden yhteydenoton poliitikoihin myöhemmin.

Lahjoitukset rikkovat WHO:n tupakkasopimusta

Maailman terveysjärjestö WHO:n tupakkasopimusta valvovan sihteeristön  mukaan tupakkayhtiöiden lahjoitukset rikkovat tupakkasopimuksen artikloita 13 ja 5.3. Artiklan 13 mukaan tupakkayhtiöiden suorat tai välilliset lahjoitukset muun muassa terveys- hyvinvointi- ja ympäristöjärjestöille tulee kieltää, koska lahjoitusten tavoitteena on edistää tupakkatuotteita tai niiden käyttöä. Artikla 5.3 puolestaan koskee terveyspolitiikan suojelua teollisuuden intresseiltä.

Voimakasta lobbausta Ukrainassa

Tupakointi ja tupakan tuotanto vähenevät Ukrainassa, mutta tupakkayhtiöt lobbaavat edelleen voimakkaasti maan parlamenttia ja hallitusta. PMI:n tekemä 350 000 euron lahjoitus Health for All -järjestölle onkin tästä hyvä esimerkki.

Ukrainassa tupakkapolitiikan asiantuntijana toimivan NGO Advocacy Center Lifen johtaja Lilia Olefirin mukaan tupakkayhtiöillä on edelleen Ukrainassa merkittävää vaikutusvaltaa, ja ne käyttävät sitä painostaakseen hallitusta. Olefir kertoi Euronewsille, että yhtiöt uhkasivat viime vuonna lopettaa tupakan tuotannon Ukrainassa uuden tupakkaverotusta korottavan lain vuoksi, ja presidentti käytti lain kohdalla veto-oikeuttaan.

Olefir on huolissaan tupakkayhtiöiden tekemistä korona-ajan lahjoituksista, koska ne paitsi kiillottavat yhtiöiden imagoa, antavat yhtiöille myös poliittista vaikutusvaltaa. Hänen mukaansa Health for All -järjestön kaltaiset järjestöt voivat toimia tupakkayhtiöiden ja hallituksen välisenä linkkinä.

Lähteet
Euronews (8.6.2020): Tobacco giants fume over claims they exploited COVID-19 with Romania, Greece & Ukraine donations
Sosiaali- ja terveysministeriö  (2011): Tupakkasopimus tutuksi. Tupakoinnin torjuntaa koskeva puitesopimus (WHO FCTC) (pdf)
American Chamber of Commerce in Ukraine (4.2.2020): Philip Morris Ukraine donated 10 mln UAH to fight coronavirus