Satunnainenkin tupakointi on merkittävä riski

Satunnaisesti tupakoivilla on huomattavasti suurempi kuolemanriski kuin savuttomilla – silloinkin kun savukkeita poltetaan vain muutamia kuukaudessa.  

Satunnaisesti tupakoivien osuus amerikkalaisten tupakoijien joukossa on kasvanut noin 19 prosentista 25 prosenttiin vuosina 2005−2018. Osa heistä ei ole koskaan polttanut päivittäin, kun taas toiset ovat vähentäneet päivittäistä tupakointiaan satunnaiseksi. Satunnaisen tupakoinnin vaikutukset tunnetaan kuitenkin huonosti.

Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella satunnaisesti tupakoivilla on merkittävästi suurempi kuolemanriski kuin savuttomilla.

Tutkimuksessa selvitettiin kuolemanriskiä 505 500 amerikkalaisella aikuisella, joista osa oli päivittäin tupakoivia, osa satunnaisesti tupakoivia ja osa savuttomia. Kuolemanriski oli päivittäin tupakoivilla 2.32 kertaa suurempi ja satunnaisesti tupakoivilla 1.82 kertaa suurempi kuin savuttomilla.

Lisääntynyt kuolemanriski havaittiin niillä satunnaistupakoijilla, jotka polttivat 6−10 savuketta kuukaudessa ja riski kasvoi edelleen savukkeiden määrän lisääntyessä. Päivittäin tupakoivien kuolemanriski pieneni, kun he vähensivät päivittäisestä tupakoinnista satunnaiseen tupakointiin, mutta lopettamisen hyödyt olivat paljon suuremmat.

Päivittäisestä tupakoinnista satunnaiseen tupakointiin siirtyneillä oli suurempi riski kuolla kuin niillä, jotka olivat lopettaneet tupakoinnin kokonaan vähintään 10 vuotta aiemmin.

Lähde
Journal of the American Medical Association (3.6.2020): Dose-Response Association of Low-Intensity and Nondaily Smoking With Mortality in the United States