Mentolisavukkeiden myynti loppuu

Mentolisavukkeita ei saa enää myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajalle 20.5.2020 alkaen. Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin.

Kaikki muut maut, paitsi mentoli, ovat olleet savukkeissa ja kääretupakassa kiellettyjä jo vuodesta 2016 alkaen. Mentolin osalta EU:ssa myönnettiin siirtymäaikaa 19.5.2020 asti.

Tupakkalaki kieltää tunnusomaisten tuoksujen ja makujen käytön myös nikotiininesteissä sekä höyrystettäviksi tarkoitetuissa nikotiinittomissa nesteissä. Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua.

Suomessa mentolitupakka on ollut suosittua. Euroopan komission julkaisema raportti vuodelta 2013 kertoo, että mentolisavukkeiden myyntiosuus oli Suomessa 20,42 prosenttia vuosien 2000−2010 aikana. EU:ssa vastaava osuus oli noin 4 prosenttia. Raportin mukaan mentolisavukkeiden myynti kuitenkin kasvoi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä monessa EU-maassa: Suomessa, Sloveniassa, Virossa, Tšekissä, Isossa-Britanniassa, Liettuassa, Slovakiassa ja Puolassa.

Makuaineet vetoavat nuoriin

Euronews kertoo artikkelissaan  että mentolin maku tekee tupakoinnin aloittamisesta helpompaa. The Royal College of Physicians of Ireland -yliopiston professori Des Cox kannattaa artikkelin mukaan mentolin kieltämistä juuri tästä syystä.

Professorin mukaan nuoret aloittavat tupakoinnin usein mentolisavukkeilla, koska pitävät niitä houkuttelevampina. Lisäksi tupakkayhtiöt ovat kohdentaneet mentolisavukkeiden markkinointia naisille.

”Makuaineiden kiellolla halutaan suojella erityisesti nuoria. Mentolia ei tule kohdella eri tavalla kuin muita tunnusomaisia makuja”, toteaa myös Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Lähteet
Valvira (18.5.2020): Mentolisavukkeiden kielto tulee voimaan 20.5.2020
Euronews (15.3.2020): Ireland bans menthol cigarettes and rolling tobacco starting May 20
Euroopan komission raportti (2013): Economic analysis of the EU market of tobacco, nicotine and related products (pdf)