Kannabiksen käyttö raskauden aikana voi lisätä autismikirjon häiriöitä

Autismikirjon oireita esiintyi useammin lapsilla, joiden äiti oli käyttänyt kannabista raskausaikana, todettiin kanadalaisessa tutkimuksessa.  

Tutkimusraportissa todetaan, että kannabiksen käyttö on lisääntynyt myös raskausaikana, ja monet naiset jatkavat käyttöä läpi raskauden. Tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Kannabioidit läpäisevät helposti istukan ja pääsevät sikiön verenkiertoon. Altistuminen kannabioideille voi vaikuttaa sikiön neurologiseen kehitykseen. Tällä hetkellä pitkän aikavälin tutkimusnäyttö lasten altistumisesta kannabikselle sikiöaikana on kuitenkin vähäistä.

Tutkijat suorittivat syntymärekisterin pohjalta analyysin Ontariossa vuosina 2007–2012 elävänä syntyneistä lapsista. Lopullinen otos pohjautui noin puoleen miljoonaan syntyneeseen lapseen. Rekisteristä saatiin tietoja myös äitien raskauden aikaisesta kannabiksen käytöstä. Raportoitu kannabiksen käyttöprosentti raskauden aikana oli 0,6.

Lapsen autismikirjon oireiden ja raskauden aikaisen kannabiksen käytön väliltä löydettiin yhteys. Autismikirjon esiintyvyysluku oli kannabikselle altistuneiden lasten keskuudessa 4,0 tuhatta henkilövuotta kohden. Lapsilla, jotka eivät olleet altistuneet kannabikselle sikiöaikana, vastaava luku oli 2,42. Myös älyllisen kehitysvammaisuuden ja oppimishäiriöiden esiintyvyys oli suurempaa kannabista raskausaikana käyttäneiden äitien lapsilla, mutta tilastollisesti esiintyvyys ei ollut yhtä vahvaa.

Tutkijat muistuttavat tulosten varovaisesta tulkinnasta, sillä lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan.

Kannabiksen käyttö on laillistettiin Kanadassa vuonna 2018.

Lähde
Nature Medicine (10.8.2020): Maternal cannabis use in pregnancy and child neurodevelopmental outcomes (pdf)