WHO: Tupakoinnin lopettamista tuettava nykyistä paremmin

Useiden maiden hallitukset ovat onnistuneet torjumaan tupakointia esimerkiksi verotuksella ja tupakointikielloilla, mutta tupakoinnin lopettamisen tukemisessa on parantamisen varaa, todetaan Maailman terveysjärjestö WHO:n raportissa.

Maailman terveysjärjestö WHO julkisti seitsemännen maailmanlaajuista tupakkaepidemiaa käsittelevän raporttinsa. WHO:n mukaan yhä useammat maat asettavat tupakoinnin torjunnan etusijalle ja pelastavat ihmishenkiä, mutta tehtävää on silti vielä paljon.

Uudessa raportissa todetaan, että monet maat eivät tee asianmukaisia toimenpiteitä tupakoinnin lopettamisen tukemisessa. Vain 23 maata maailmassa toteuttaa tupakoinnin lopettamisen tukipalveluita parhaimmalla mahdollisella tasolla. Kaikkein parhaiten lopettamispalveluita tarjoavat Tšekki, Saudi-Arabia, Slovakia ja Ruotsi.

Edistystä on kuitenkin tapahtunut – nykyään 2,4 miljardia ihmistä asuu maissa, jotka tarjoavat tupakoijille kattavia lopettamispalveluita. Tämä on 2 miljardia ihmistä enemmän kuin vuonna 2007.

Tupakoinnin lopettamispalveluihin kuuluvat WHO:n mukaan esimerkiksi maksuton puhelintuki ja perusterveydenhuollon neuvonta sekä maksuton nikotiinikorvaushoito.

”Tupakoinnin lopettaminen on yksi parhaista asioista, joita ihminen voi tehdä oman terveytensä eteen”, toteaa WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus raportissa.

Myös sähkösavuke on kiistatta haitallinen

WHO käsittelee raportissaan myös ”sähköisiä nikotiinin annostelijoita”, kansankielellä sähkötupakoita tai sähkösavukkeita.  WHO toteaa raportissaan, että sähkösavukkeen vaikutuksia ihmisen terveyteen ei tunneta vielä tarkasti, mutta sähkösavuke on kuitenkin kiistatta haitallinen ja sitä pitäisi säädellä.

Raportin mukaan monien maiden viranomaiset pelkäävät sähkötupakan toimivan porttina perinteisiin savukkeisiin, etenkin nuorten kohdalla. Usein sähkösavuketta myös käytetään perinteisen tupakan rinnalla.

”Sähkösavuketta käyttävät nuoret altistuvat nikotiinille, jolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia kehittyviin aivoihin”, raportissa sanotaan. Lisäksi on olemassa lisääntyvissä määrin todisteita siitä, että sähkösavuketta käyttävät alaikäiset vähintään kaksinkertaistavat todennäköisyytensä tupakoinnin aloittamiselle myöhemmin elämässään.

Maailmassa on yli miljardi tupakoijaa

Tupakointi on useimmissa maissa vähentynyt suhteellisesti, mutta väestönkasvun vuoksi tupakoivien ihmisten kokonaismäärä on itsepintaisesti pysynyt korkeana. Maailmassa on arviolta 1,1 miljardia tupakoijaa, joista noin 80 prosenttia asuu matalan tai keskitulotason maissa.

Tällä hetkellä kaikkiaan viisi miljardia ihmistä asuu maissa, jotka torjuvat tupakointia tehokkailla keinoilla, kuten tupakointikielloilla ja tupakkapakkausten varoitusmerkinnöillä. WHO:n mukaan määrä on neljä kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Lähteet
WHO (26.7.2019): WHO launches new report on the global tobacco epidemic
WHO (2019): WHO Report on the Global Tobacco Epidemic, 2019. Offer Help to Quit Tobacco Use. (pdf)

Lisää tietoa