Alkoholilain uudistus työllisti viranomaisia

Valvira kertoo verkkosivuillaan, että viime vuonna voimaan tullut alkoholilain uudistus näkyi selvästi alkoholiviranomaisten tehtävissä. Alkoholin myynti- ja anniskelupaikkojen määrä lisääntyi lakiuudistuksen myötä.

Vuonna 2018 alkoholiasioita käsiteltiin aluehallintovirastoissa yli 30 prosenttia tavallista enemmän. Suurimmat lisäykset johtuivat anniskelun jatkoaikakäytäntöjen muuttumisesta sekä mahdollisuudesta hakea anniskelun yhteyteen vähittäismyyntilupaa eli oikeutta myydä alkoholijuomia ulos ravintolasta.

”Vuoden alkupuolisko oli haastava sekä meille Valvirassa että aluehallintovirastoille, koska alkoholilain kokonaisuudistuksen toimeenpanon aikataulu oli todella tiukka. Esimerkiksi lupahakemusten ja omavalvontasuunnitelmien sisältöä määrittävät asetukset saatiin vain päiviä ennen uudistuksen voimaan tuloa”, toteaa ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.

Alkoholin myynti- ja anniskelupaikkojen määrä lisääntyi

Ennen alkoholilain uudistusta alkoholijuomien vähittäismyyntipaikkojen määrä oli laskenut tasaisesti kymmenen vuoden ajan. Valviran mukaan vuonna 2007 vähittäismyyntipaikkoja oli Manner-Suomessa 6744, ja vuonna 2017 vähittäismyyntipaikkojen määrä oli vähentynyt 5384 paikkaan.  Alkoholilain uudistus kuitenkin lisäsi vähittäismyyntipaikkojen kokonaismäärän 5903:een.

Myös alkoholijuomien anniskelupaikkojen määrä kasvoi. Lakiuudistuksen jälkeen vuonna 2018 anniskelulupien määrä nousi noin 5,5, prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Alkoholilain uudistuksen myötä anniskelupaikat saivat myös automaattisesti oikeuden anniskella kaikkia alkoholijuomia. Tämä tarkoitti noin 2100 anniskelupaikalle oikeutta ottaa valikoimiinsa väkevät alkoholijuomat.

Lähde
Valvira (7.2.2019): Alkoholilain uudistus haastoi viranomaiset ja kasvatti lupamääriä