Sähkösavukkeen suosio nuorten parissa kasvaa maailmalla

Nuorten sähkösavukkeen käyttö herättää huolta niin Amerikassa kuin Australiassa.

Sähkösavukkeen käyttö yleistyi räjähdysmäisesti amerikkalaisnuorten parissa viime vuonna. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) raportoi, että nuoria sähkösavukkeen käyttäjiä oli viime vuonna noin 4,9 miljoonaa, mikä on 1,5 miljoonaa edellisvuotta enemmän.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) johtaja Scott Gottlieb ennakoi sähkösavukkeen käytön yleistyvän myös kuluvana vuonna.

”Pelkään, että tämä trendi jatkuu, ja se pakottaa meidät tekemään kovia sähkösavukkeen sääntelyyn liittyviä päätöksiä. Yhdenkään lapsen ei pitäisi käyttää mitään tupakka- tai nikotiinipitoisia tuotteita. Olemme sitoutuneet pysäyttämään tämän epidemian”, the Guardian siteeraa Gottliebiä.

Joukko terveysjärjestöjä syyttää Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastoa sähkösavukkeen sääntelyn viivästyttämisestä, ja ne vaativat virastolta kriittisiä toimia.

”Nuorten sähkösavukkeiden käytön voimakas kasvu uhkaa vesittää saavutukset nuorten tupakoinnin vähentämiseksi ja altistaa uuden sukupolven nikotiiniriippuvuudelle”, sanoo Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten johtaja Robert Redfied.

Australiassa sähkösavuke nuorten naisten suosiossa

Australiassa puolestaan on tutkittu nuorten naisten sähkösavukkeen käyttöä. Tutkijat sanovat, että kyseessä on kasvava kansanterveydellinen huolenaihe. Tutkimuksen mukaan enemmän kuin yksi kymmenestä 19-26-vuotiaasta australialaisnaisesta on kokeillut sähkösavuketta. Tutkija Alemu Melka toteaa, että luku voi näytää positiiviselta, mutta se on itse asiassa huolestuttava, koska toisen tutkimuksen mukaan sähkösavukkeen käyttäjät alkavat todennäköisemmin tupakoida.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että nuoret tupakoivat naiset käyttävät sähkösavuketta kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät ole koskaan tupakoineet, ja entiset tupakoitsijat käyttävät sähkösavuketta viisi kertaa todennäköisemmin täysin tupakoimattomiin verrattuna.

Tutkimukseen osallistui lähes 9000 naista. Nuoremmat olivat todennäköisemmin käyttäneet sähkösavuketta viimeisen 12 kuukauden aikana kuin vanhemmat.

Lähteet
The Guardian (11.2.2019): The number of US teens using e-cigarettes surges to 5m in one year – study
News.com.au (22.1.2019): New study warns of growing public health concern around vaping for young women