Tupakkatuotteet pois näkyviltä Latvian kaupoissa

Latvian lainsäätäjät antoivat tukensa lakimuutokselle, jonka mukaan kaupat eivät saisi enää pitää esillä tupakkatuotteita tai sähköisiä tupakointilaitteita.

Säädöksen myötä myymälät saisivat esittää asiakkaan pyynnöstä vain listan tupakkatuotteista ja niiden hinnoista. Esilläpitokielto ei koskisi tax-free-myymälöitä, kansainvälisillä reiteillä liikkuvia laivoja ja pelkkiä tupakkatuotteita tai sähköisiä tupakointilaitteita kauppaavia liikkeitä. Ennen voimaantuloa lakimuutos on vielä hyväksyttävä. Asiasta uutisoi Public broadcasting of Latvia.

Esilläpitokielto on kuitenkin kohdannut myös kritiikkiä. Latvian Kauppiaiden liiton edustajien mukaan savukkeiden piilottaminen ei paranna tilannetta, vaan lisää kustannuksia ja voi nostaa muiden tuotteiden hintoja. Myös Latvian finanssiministeriö uskoo, että nykyiset rajoitukset ovat riittäviä. Ministeriön mukaan uudet muutokset vaikuttavat negatiivisesti valtion budjettiin ja edistävät tupakan laitonta kauppaa.

”Kun vastaava lakimuutos oli käsittelyssä Suomessa noin kymmenen vuotta sitten, esilläpitokieltoa kritisoitiin samankaltaisilla ja pidemmällekin menevillä uhkakuvilla, kuten lisääntyvällä väkivallalla. Uhkakuvat eivät kuitenkaan toteutuneet”, huomauttaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Lähde
Public broadcasting of Latvia (21.2.2019): Lawmakers support tobacco display ban