Sähkösavukkeen käyttö lisää keuhkosairauden riskiä

Erityisesti tupakan ja sähkösavukkeen yhteiskäyttö lisää tutkimuksen perusteella riskiä krooniseen keuhkosairauteen, kuten astmaan ja keuhkoahtaumatautiin. San Franciscon yliopisto kertoo tutkimuksen tuloksista tiedotteessaan.

San Franciscon yliopiston (UCSF) toteuttaman tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Preventive Medicine -lehdessä. Tutkimuksessa arvioitiin sähkösavukkeen käyttö- ja tupakointitottumuksia sekä uusia keuhkosairausdiagnooseja yli 32 000 aikuisella vuosina 2013−2016.

Jo useat aiemmat väestötutkimukset olivat osoittaneet yhteyden sähkösavukkeen käytön ja keuhkosairauden välillä, mutta niissä ei ollut pystytty osoittamaan, aiheuttiko sähkösavukkeen käyttö keuhkosairautta vai käyttivätkö keuhkosairaudesta kärsivät muita todennäköisemmin sähkösavuketta.

Uusi pitkittäistutkimus tarjoaa vahvempia todisteita sähkösavukkeen käytön ja keuhkosairauden välillä olevasta syy-yhteydestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin kolme vuoden ajan henkilöitä, joilla ei ollut alun perin ollut keuhkosairautta. Henkilöiden tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö huomioitiin alusta asti.

”Havaitsimme, että sähkösavukkeen käyttäjillä keuhkosairauden riski lisääntyi jopa silloin, kun tupakointitiedot sekä demografia ja terveystiedot otettiin huomioon”, kertoo San Franciscon yliopiston professori Stanton Glantz.

”Päättelimme, että sähkösavukkeet ovat itsessään haitallisia ja vaikutukset ovat tupakoinnista riippumattomia.”

Sähkösavukkeen käyttö tulee tupakoinnin rinnalle

Sähkösavuketta nykyään ja aiemmin käyttäneillä riski keuhkosairauteen oli 1,3-kertainen, tupakoivilla 2,6-kertainen, mutta kaksoiskäyttäjillä yli kolminkertainen. Vain alle prosentti tupakoivista oli onnistunut siirtymään ainoastaan sähkösavukkeen käyttöön.

”Perinteisten savukkeiden vaihtaminen yksinomaan sähkösavukkeeseen voisi vähentää keuhkosairauden riskiä, mutta hyvin harvat ihmiset tekevät niin”, Glantz toteaa.

”Useimmat tupakoitsijat yksinkertaisesti lisäävät sähkösavukkeen tupakoinnin rinnalle ja alkavat kaksoiskäyttäjiksi. Tämä lisää keuhkosairauden riskiä huomattavasti enemmän kuin pelkkä tupakointi.”

Tämän tutkimuksen tulokset eivät liity sairaustapauksiin ja kuolemiin, joita sähkösavukkeen käyttäjillä on Yhdysvalloissa viime kesästä asti esiintynyt. Aiemmissa fysiologissa ihmis- ja eläinkokeissa on kuitenkin havaittu, että sähkösavukkeet heikentävät immuunijärjestelmää ja lisäävät stressiin liittyviä proteiineja keuhkoissa. Kemialliset kokeet ovat myös osoittaneet, että sähkösavukkeet sisältävät tiettyjä myrkyllisiä kemikaaleja enemmän kuin perinteiset savukkeet. Uuden tutkimuksen perusteella nämä eivät kuitenkaan ole ainoita sähkösavukkeen käyttöön liittyviä riskejä.

Lähteet
American Journal of Preventive Medicine (16.12.2019): Association of E-Cigarette Use With Respiratory Disease Among Adults: A Longitudinal Analysis
EurekAlert (16.12.2019): E-cigarettes significantly raise risk of chronic lung disease, first long-term study finds