Nikotiinipussitehtaiden edut pois – hallituksella mahdollisuus aitoon ryhtiliikkeeseen

Uusi nikotiinipusseja koskeva lakiesitys tulee tehdä kansanterveyden ehdoilla eikä nikotiinipussitehtaiden etuja ajatellen. Jos hallitus todella haluaa ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa, myös mintun ja mentolin maut tulee kieltää, painottaa terveysjärjestö Suomen ASH. Tutkimusten mukaan juuri nämä maut houkuttelevat nuoria nikotiinipussien kokeiluun ja käyttöön.

Hallitus on antamassa nikotiinipusseja koskevasta tupakkalain muutoksesta uuden esityksen, jossa ainoastaan mintun ja mentolin maut sallittaisiin.

Suomen ASH:n mukaan pelkästään pietarsaarelaisen nikotiinipussitehtaan makuvalikoimassa olevien makujen poistaminen ei riitä. Hallituksen tulee noudattaa WHO:n tupakkapuitesopimusta, jonka mukaan tupakanvastaista politiikkaa on suojeltava tupakkateollisuuden kaupallisten ja muiden etujen tavoittelulta. Kaikki makuaineet tulee kieltää.

Suomen ASH:n puheenjohtaja Pekka Puskan mukaan on merkillistä, etteivät hälytyskellot nikotiiniteollisuuden osallisuudesta soineet jo keväällä, kun pietarsaarelainen tehdas esitti makuihin omassa valikoimassaan olevia ”aikuisten makuja”. Tehtaan lausunto oli toimitettu sosiaali- ja terveysministeriöön jo huhtikuun alkupäivinä, joten sen makuvalikoima ei voinut olla yllätys neuvotteluissa.

”Hallituksella on nyt näytön paikka. Se voi tehdä aidon ryhtiliikkeen ja kieltää kaikki maut. Minttu ja mentoli ovat tutkimusten mukaan nuorten suosiossa. Niiden salliminen on kädenojennus nikotiiniteollisuudelle ja karhunpalvelus nuorille sekä kansanterveydelle”, sanoo Pekka Puska.

”Muissa tupakka- ja nikotiinituotteissa kiellettyjen makuaineiden salliminen on kiistattomasti seurausta alan teollisuuden vaikuttamistyöstä. Suomen ratifioima WHO:n tupakkapuitesopimus edellyttää, että päätöksentekoa suojellaan teollisuuden kaupalliselta edulta ja mennään kansanterveyden ehdoilla”, hän korostaa.

Kaikkien makujen poistaminen suojelisi nuoria

Nikotiinipusseissa olevien makujen tarkoituksena on tehdä tuotteista houkuttelevia. Mentoli on yksi niistä lisäaineista, jonka tupakkayhtiöt lisäsivät savukkeisiin vuosikymmeniä sitten antamaan vaikutelmaa, että tupakkatuotteella on terveyshyötyjä ja vähäisempiä terveysriskejä. Makuaineita salliessaan laki turvaa nikotiiniteollisuuden hyväksi kokeman markkinointimenetelmän käytön jatkumisen.

”Hallituksen ei pidä tukea nikotiiniteollisuuden markkinointia nuorten kustannuksella. Nyt hallitus on sallimassa nuorten suosimia makuja ja kaiken lisäksi sellaisia, jotka vahvistavat nikotiinin imeytymistä. Vain kaikkien makuaineiden poistaminen tukee Suomen tupakkalain tavoitetta ja ehkäisee nikotiinipussien käyttöä lasten ja nuorten keskuudessa”, toteaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Päähallituspuolue Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkisti kesäkuussa keskustelunavauksen lastensuojelun uudistustyöhön. Siinä esitettiin keinoja hyvän lastensuojelun kehittämiseksi ja todettiin, että lapsen etu on pantava etusijalle kaikessa viranomaistoiminnassa. Makuaineiden sallimisella ei ajeta lapsen etua.