Hyvinvointialueiden välillä on suuria eroja alkoholisairastavuudessa

Hyvinvointialueiden väliset erot ovat sairastavuudessa suuria alkoholisairauksissa, käy ilmi uusimmista Kansallisen terveysindeksin tuloksista.

Erityisesti alkoholisairaudet ovat monella Itä- ja Pohjois-Suomen hyvinvointialueella muuta maata yleisempiä niin miehillä kuin naisilla. 

Yleisintä alkoholisairastavuus on Etelä-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon hyvinvointialueilla. Se on yleistä myös Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Miehillä alkoholisairastavuus on yleistä myös Keski-Pohjanmaalla ja naisilla Vantaa-Keravan hyvinvointialueella.   

Vaikka alkoholisairaudet näyttävät koko maan tasolla yleistyneen vain hieman vuosina 2017–2023, ovat alueelliset erot suuria. Eniten alkoholisairastavuus näyttää yleistyneen Kainuussa ja Kymenlaaksossa.  Vastaavasti Pohjois-Savossa ja Länsi-Uudellamaalla se näyttää selkeimmin vähentyneen. 

”Tätä kehitystä on tärkeä seurata alkoholilainsäädännön muuttuessa. Alkoholisairauksien yleistyminen viittaa siihen, että alkoholin saatavuuden helpottuminen voi heikentää erityisesti alkoholin riskikäyttäjien tilannetta. Sairastavuudessa tämä näkyy nopeammin kuin alkoholikuolemissa, jotka nekin ovat viimeisimpien, vuoden 2023 tietojen mukaan hieman lisääntyneet”, kertoo erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen Terveyden ja hyvinvointilaitokselta.

Kansallinen terveysindeksi tarjoaa vertailutietoa hyvinvointialueiden ja kuntien käyttöön. Sairastavuuden indeksilaskennassa on mukana 10 sairausryhmää.

Kansallisen terveysindeksin tiedot on koottu THL:n, Kelan, Eläketurvakeskuksen, Tilastokeskuksen ja Syöpärekisterin rekisteriaineistoista. Tuoreimmat tiedot ovat vuosilta 2021–2023.

Lähde
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (7.5.2025): Hyvinvointialueiden välillä on suuria eroja erityisesti alkoholisairastavuudessa ja ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä